י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024

מוקד הזיהום הגדול בישראל למפגעי אסבסט פריך בדרך לפינוי

המשרד להגנת הסביבה הוציא היתר נוסף לניקוי אסבסט פריך מהמקטע הדרומי של מפעל איתנית בנהריה, המהווה את מוקד הזיהום הגדול בישראל למפגעי אסבסט פריך; בסיום המקטע, יושלם הפינוי של מרבית הפסולת משטחי המפעל  

מוקד הזיהום הגדול בישראל למפגעי אסבסט פריך בדרך לפינוי
אסבסט. אילוסטרציה צילום: pixabay

המשרד להגנת הסביבה הוציא היתר נוסף הקובע את התנאים לניקוי אסבסט פריך מהמקטע הדרומי בשטח המפעל איתנית שבנהריה, המהווה כ-10% משטחו. עבודות ההסרה יבוצעו באופן זהיר וקפדני על מנת למנוע פיזור סיבי אסבסט לסביבה. עד כה, נוקה כ-60% משטח המפעל, בשטח שבו הייתה מרבית פסולת האסבסט הפריך, ועם סיום העבודות יתקדם המפעל לניקוי המקטעים התפעוליים האחרונים.

בשטח המפעל נעשות עבודות לפינוי קרקע מזוהמת בפסולת אסבסט פריך, במטרה לנקות את השטח ולהסיר את הפוטנציאל לסיכון הציבור וכן לאפשר בו בעתיד שימושים אחרים. עבודות ניקוי ראשונות בוצעו כבר בשנת 2012 בשטח שמצפון למפעל, בהתאם להיתר שניתן על ידי המשרד להגנת הסביבה. בסוף שנת 2017 בוצע סקר מלא של שטח המפעל למיפוי ואיתור אזורי הטמנת פסולת אסבסט פריך בשטחו.

המפעל מתקדם משנת 2018 באופן מדורג בביצוע הניקוי במוקדי הזיהום שזוהו בסקר, בהתאם להיתרים שהונפקו עד כה. כעת, עם מתן ההיתר למקטע הדרומי, יושלם הפינוי של מרבית האסבסט הפריך שהתגלה בסקר וייוותר בעיקר השטח שסביב מבנה הייצור המרכזי והקרקע שתחתיו, בהם צפוי שתימצא כמות קטנה בלבד של פסולת.

בשנים האחרונות מוביל המשרד להגנת הסביבה תוכנית לניקוי קרקעות הגליל המערבי, וצפוי לצאת בתקופה הקרובה לשלב ב' של פרויקט ניקוי הקרקעות. המשרד יעדכן את הציבור בחידוש העבודה ובדרכים לדיווח על אתרים מזוהמים באסבסט פריך. 

במסגרת שלב א', הוביל המשרד פינוי אסבסט פריך בתקציב של 325 מיליון שקל, במימון המדינה ומפעל איתנית. ניקוי קרקעות המפעל הוא אבן דרך משמעותית להסרה מלאה של זיהום האסבסט הפריך, המהווה מקור פוטנציאלי לסיכון לציבור.

ההיתר שנתן המשרד להגנת הסביבה כעת, לאחר שבחן את תוכנית המפעל, מתייחס לשטח של כ-14 דונם בחלקו הדרומי של המפעל. בשטח זה קיימים היום מבנים אשר שימשו בעבר כמבני שירות – מסגריה, מחסן טכני, חשמליה, מטבח, חדר אוכל וסילו מלט, וניתן היתר להריסתם על ידי ועדת התכנון המקומית. היתר זה ניתן לאחר שאישר המשרד להגנת הסביבה כי הושלמו פעולות ניקוי האסבסט בתוך המבנים ונאסרה גריסת מבני הבטון בשטח האתר. 

ההיתר כולל תנאים לניקוי הקרקע שמתחת למבנים ובסביבתם, אשר בחלקה, לפי הסקר שבוצע בשנת 2017, הוטמנה פסולת אסבסט, ויש לפנותה מהמקום. כפי שנעשה באתרי העבודה הקודמים בשטח המפעל, המקטע יגודר ותיפרש רשת מתזים להרטבת אזור העבודה לשם צמצום פיזור סיבי אסבסט לסביבה. עוד כולל ההיתר הנחיות לפירוק משטחי אספלט ובטון, סילוק והטמנת הפסולת מהשטח, דרישות לדיגום וחובות דיווח. העבודות צפויות להימשך כשבעה חודשים.

בעת מתן היתרים, שוקל הממונה במשרד להגנת הסביבה את תוכנית העבודה שמציג מפקח אסבסט פריך וקובע תנאים בשיקול דעת ובנקיטת זהירות מרבית, על מנת שהניקוי יבוצע ללא פיזור סיבי אסבסט לסביבה. המשרד להגנת הסביבה מפקח באופן הדוק על ביצוע העבודות והעמידה בתנאי ההיתרים.

 

זיהום אסבסט המשרד להגנת הסביבה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}