גפני בוועדת הכספים: נבלום את התייקרות המשכנתאות
נגיד בנק ישראל הגיע היום אל ועדת הכספים כדי לסקור לחברי הוועדה את המצב הכלכלי והסיבות להעלאות הריבית בחצי השנה האחרונה | יו"ר הוועדה ח"כ גפני ביקש ליזום הצעת חוק של הוועדה, כך שבעת שהריבית במשק עולה, הריבית על המשכנתאות לא תעלה
- חזקי ניימן
- ד' כסלו התשפ"ג
- 6 תגובות
ועדת הכספים פתחה את דיוניה בכנסת היום (שני) בדיון על העלאת הריבית במשק, בהשתתפות נגיד בנק ישראל, אמיר ירון. יו"ר הוועדה הזמני, ח"כ משה גפני, הבטיח ליזום הצעת חוק שתקפיא את הריבית על המשכנתאות גם כשהריבית במשק עולה: "מודאגים שיוקר המחייה אינו בראש הסדר החברתי של נגיד בנק ישראל".
בפתח הדיון הביע היו"ר פייסנות מסוימת כלפי בנק ישראל, לאחר שבשבוע שעבר הצהיר כי יתערב בהחלטות הבנק ויגרום לו לעצור את העלאות הריבית אם יהיה צורך. "היה לנו דיאלוג בין נגיד הבנק לביני, לגבי בנק ישראל והיחסים עם ועדת הכספים והכנסת, אני מבקש לומר מה שאמרתי לו: הוועדה בראשותי עשתה את חוק בנק ישראל, וקבענו עצמאות מוניטרית לבנק, בוועדה המוניטרית, שבה קובעים את הנושאים הכלכליים שהבנק מופקד עליהן", פתח גפני את דבריו.
"אנחנו לא מתערבים בהחלטות, אבל כמי שמפקח על הממשלה, והרשויות השונות, התפקיד שלנו לבדוק את ההשלכות של מה שקורה, אנחנו בעיצומו של גל התייקרויות - מחיר הדלק צפוי לעלות בסוף השבוע, הכל עולה, יש את משבר החלב. כאשר בנק ישראל מחליט להעלות את הריבית, ממילא גם הריבית על המשכנתאות עולה, וכך יוקר המחייה, בעיני מי שאינו בנק ישראל, נראה כאילו זה מדרבן את יוקר המחייה, והתוצאה עגומה. בנק ישראל אינו אשם בזה, אלא שר האוצר שלא התמודד עם יוקר המחייה בכלל, בכל הנושאים האלה בנק ישראל ניסה לעצור את זה, לכן הסקירה קריטית".
נגיד בנק ישראל השתתף בדיון והציג סקירה של מצב הכלכלה הישראלית. לשאלות חברי הכנסת בדבר הפגיעה של העלאת הריבית בציבור, השיב "כשאתה נמצא באינפלציה של 5%, ואתה רואה שהמצב באוקראינה - רוסיה מוסיף שמן למדורת האינפלציה, אין מה לעשות. אנחנו מודעים לכאב, אנחנו מתכללים את כל הנתונים, את המשכנתאות, ואנחנו מודעים לזה, אבל יחד עם זאת חייבים להבין, אם לא נמגר את האינפלציה והיא תתקבע ב-5%, אנשים יתחילו לחשוב על זה, ואז זה בא בצד של היצרנים והצרכנים, ואז מתחילות ספירלות של אינפלציה, ואז היא עלולה לעלות, לכן חשוב לזוז בזמן".
הנגיד גם התייחס לפגיעה ברוכשי הדירות, והזכיר שגם האינפלציה הגבוהה תפגע בהם: "הריביות בארה"ב צמודות ברובן, כך הריבית שם משפיעה בעיקר על מי שהולך לרכוש דירה. בישראל הרוב לוקחים גם מסלולים צמודי מדד, לכן אם לא נלחם באינפלציה, זה מיד יעלה את הרכיב הזה במשכנתאות". בנושא הריביות על הפיקדונות, אמר הנגיד שאמנם הוא "רוצה לראות את הבנקים מעלים יותר ויותר מהר", אך הבהיר כי כרגולטור תפקיד הבנק המרכזי הוא לייצר תחרות ולא לכפות על הבנקים את ההעלאות.
"כדי לרסן את האינפלציה - אנחנו חייבים להעלות את הריבית". כך הודיע פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל: "כדי שיהיה טוב יותר לכולם אחר כך"@Israel_MOF @netanyahu @bezalelsm @ariyederi pic.twitter.com/SCyTtWA0PC
— ערוץ כנסת (@KnessetT) November 28, 2022
בסיכום הדיון ביקר היו"ר גפני את בנק ישראל: "אנחנו מביעים דאגה רבה, העלייה התכופה בריבית יוצרת עלייה ביוקר המחייה, זה נעשה בצורה תכופה מאוד. אנחנו מודאגים שיוקר המחייה אינו בראש הסדר החברתי של היועץ הכלכלי של המדינה, שזה נגיד בנק ישראל.
"המשק הישראלי הוא משק חזק, והיה ראוי שמי שנמצא במעמד כלכלי נמוך יותר לא יפגעו. אמרתי ואני חוזר ואומר, ועדת הכספים כל עוד אני היו"ר, תדון ותמשיך לדון בכל הנושאים האלה. אני מבקש מהיועצת המשפטית של הוועדה, ליזום הצעת חוק של הוועדה, כך שבעת שהריבית במשק עולה, הריבית על המשכנתאות לא תעלה. לבחון משפטית, במיוחד לגבי מעמד ביניים ושכבות חלשות, שרוכשים דירה ראשונה".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 6 תגובות