בנק ישראל: הריבית על הפיקדונות עולה בצורה איטית מידי
בנק ישראל פרסם היום את סקירת המפקח על הבנקים. בדו"ח נכתב כי "עם עליית הריבית בחודשים האחרונים, אנו צופים בתמסורת איטית יותר ונמוכה יותר ביחס לתקופות עבר של עליות ריבית, כך שנוצר פער בין ריבית הבנק המרכזי לבין הריבית על הפיקדונות"
- חזקי ניימן
- כ"ב חשון התשפ"ג
הבנקים בישראל גלגלו בממוצע רק כ-60% מהעלאות הריבית לפיקדונות האזרחים. כך עולה מסקירת המפקח על הבנקים בבנק ישראל למחצית הראשונה של 2022 שפורסמה היום (רביעי). בבנק ישראל ציינו כי "עם עליית הריבית בחודשים האחרונים, אנו צופים בתמסורת איטית יותר ונמוכה יותר ביחס לתקופות עבר של עליות ריבית, כך שנוצר פער בין ריבית הבנק המרכזי לבין הריבית על הפיקדונות".
יחד עם זאת, הוסיפו בבנק המרכזי כי "תופעה זו אינה מאפיינת רק את ישראל, אלא כלכלות מפותחות נוספות בהן נרשמה עלייה בריבית הבנק המרכזי ונובעת מסביבת הריבית האפסית ששררה בעולם לאורך העשור האחרון והשפעותיה על מאזני הבנקים".
כמו כן, בפיקוח על הבנקים טענו כי "היות ותמחור פיקדונות הציבור נעוץ בביקוש הבנקים לפיקדונות ומשקף את צרכי הנזילות שלהם, כמו גם בהיצע פיקדונות הציבור המושפע מהתפתחויות מאקרו-כלכלית, אותן ההתפתחויות הביאו לכך שבעת הזו התמסורת של ריבית הבנק המרכזי אל ריבית על פיקדונות הציבור הינה נמוכה. מגמה זו אף מתעצמת בימים אלו, נוכח התגברות חוסר הוודאות בשוקי ההון המביאה לצמצום מגוון חלופות ההשקעה, שמידת ההיכרות של הלקוחות אותו נמוכה מלכתחילה".
כלומר, על אף שמדובר בתופעה ידועה שמתחרשת כאשר הריבית במשק עולה, במסגרתה באופן היסטורי הבנקים מגלגלים פחות מהעלאת הריבית לפיקדונות, הפעם מדובר בתהליך איטי ומצומצם במיוחד.
בבנק המרכזי קראו לאזרחים להתמקח עם הבנקים על הריבית המוצעת להם, בין היתר באמצעות כלי ההשוואה החדש שהחלו לפרסם באתר הבנק המרכזי לאחר הביקורת הציבורית הגדולה שהייתה בנושא.
"התנהלות פיננסית נבונה של משקי הבית יכולה להגדיל את כוח המיקוח שלהם ובכך לשפר את הריבית על פיקדונותיהם. לשם כך, חשוב כי משקי הבית ישכילו לבחון את מוצרי הפיקדונות השונים הקיימים במשק ואת מידה ההתאמה של אלו לצרכיהם וכן לבצע תימחור של אותם המוצרים בין הבנקים השונים", ציינו בבנק המרכזי.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות