כ"ד כסלו התשפ"ה
25.12.2024
"תתמקחו עם הבנקים"

הריבית משפיעה: 50 מיליארד שקל הועברו לפיקדונות

בעוד הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית כבר מגיעה ליותר מ־7%. קרנות הנאמנות איבדו עשרות מיליארדי שקלים בחודשים האחרונים וזרם ההפקדות לקופות הגמל להשקעה צנח ב־70% לעומתם הבנקים גייסו 196 מיליארד שקל לפיקדונות ב־5 חודשים

הריבית משפיעה: 50 מיליארד שקל הועברו לפיקדונות
שטרות כסף/שקלים צילום: נתי שוחט, פלאש 90

מנתוני בנק ישראל שפורסמו היום עולה כי היקף הכספים שנכנסו לפיקדונות הגיע בחודש ספטמבר ל־49.7 מיליארד שקל. מדובר בסכום יותר מכפול לעומת ספטמבר אשתקד שעמד על 21.4 מיליארד שקל.

על פי הדיווח שהובא ב'כלכליסט', בסך הכל הועברו לפיקדונות בחמשת החודשים האחרונים (מאי עד ספטמבר) 196.1 מיליארד שקל, זינוק של 34% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.

המעבר החד נעשה בעקבות הטלטלות בשווקים. בחודשים האחרונים השווקים אינם יציבים בשל עליית הריבית, והנתונים שחושפים שבעיית האינפלציה עמוקה יותר מכפי שהיה נראה בתחילה, כך שתהליך העלאת הריבית צפוי להיות משמעותי יותר. חודש ספטמבר היה חודש גרוע בשווקים, בשל האצת המגמות הללו, והניב הפסדים למשקיעים במניות ובאג"ח.

במקביל לכך גם השארת כספים עודפים בחשבון העו"ש היא בעייתית: עליית האינפלציה שוחקת את ערך הכסף בעו"ש. לעומת זאת אפיק הפיקדונות שעד לפני מספר חודשים הניב תשואה אפסית, מציע כיום ריביות גבוהות יותר, כאשר בפיקדון לשנה כבר מדובר בריבית של 3% ומעלה ואף למעלה מכך, ללא תנודתיות.

הבנקים ספגו בחודשים האחרונים ביקורת ציבורית, על כך שגלגלו מעט מדי מעליית ריבית בנק ישראל אל הריבית שהם משלמים ללקוחותיהם בפיקדונות. בעקבות הביקורת, החליט הפיקוח על הבנקים הודיע כי בכוונתו לפרסם את הריביות על הפיקדונות וההלוואות של הבנקים למשקי הבית, בעקבות ביקורת שספג בעצמו על כך שאינו מתערב בסוגיה.

ואכן תוך מספר שבועות הוקמה המערכת, שנתוניה מתעדכנים אחת לחודש, והיום עודכנו נכון לחודש ספטמבר. כלומר, הם עדיין לא מגלמים את רמת הריביות המוצעת בפיקדונות לאחר עליית הריבית האחרונה מתחילת החודש.

בפיקדונות הקצרים (עד שלושה חודשים) בריבית קבועה, עמדה נכון לספטמבר הריבית בממוצע על 0.73%, כאשר את הריבית הנמוכה ביותר מציע בנק יהב עם 0.41%, בעוד הריבית הגבוהה ביותר היא פי ארבעה והיא בבנק ירושלים – 1.79%.

בפיקדונות לתקופה של 3 חודשים עד שנה הריבית הממוצעת מגיעה ל־2.56% נכון לספטמבר. מזרחי טפחות מציע את הריבית הנמוכה ביותר, 1.44%. דיסקונט מציע ריבית כפולה שמגיעה ל־2.89%.

בעוד מזרחי טפחות נמצא במקום האחרון בפיקדונות של שלושה חודשים עד שנה, הרי שבקבוצת הפיקדונות לשנה עד שנתיים הוא קופץ למקום הראשון עם ריבית ממוצעת של 3.58% בעוד הממוצע בקבוצה זו הוא 2.59%. במקום האחרון בקבוצה זו נמצא בנק יהב עם 1.91%.

בפיקדונות בריבית משתנה, קרי פיקדונות שצמודים לשינוי בריבית בנק ישראל, המערכת לבחינת הריביות אינה מפרידה בין תקופות ההפרדה, ונותנת ממוצע משוקלל. מהנתונים עולה כי במקום הראשון נמצא בנק ירושלים עם ריבית ממוצעת של 2.32% בספטמבר, ואחריו הבנק הדיגיטלי החדש וואן זירו עם 2.16%. במקום האחרון נמצא בנק מסד עם 0.69% בלבד, כלומר הפער בין המקום הראשון לאחרון הוא יותר מפי שלושה.

הנתונים מאפשרים גם הצצה אל הריביות שגובים הבנקים. בעוד בתחום המשכנתאות, ניכרת ירידה משמעותית בביקושים בשל עליית הריבית, הרי שבאשראי הצרכני הירידה יותר מתונה. נכון לחודש ספטמבר היקף האשראי שניתן למשקי הבית (ללא משכנתאות) עמד על 4 מיליארד שקל, נמוך ב־10% לעומת הממוצע מתחילת השנה. עליית הריבית חלחלה במהירות לריבית הממוצעת על אשראי זה ועמדה על 7.23% בממוצע לעומת 6.57% באוגוסט, ו־4.93% בחודש מרץ, לפני שהחלה עליית הריבית. כלומר בעוד הריבית במשק עלתה בכ־2% מאפריל ועד ספטמבר, הריבית הממוצעת בהלוואות למשקי בית עלתה ב־2.3%, ככל הנראה תחת הנימוק של "עלייה ברמת הסיכון".

את הריבית הנמוכה ביותר בהלוואות גובה וואן זירו עם 4.73%, ואחריו בנק דיסקונט עם 5.74%. את הריבית הגבוהה ביותר גובה בנק ירושלים – 13.2%. הנתונים פורסמו באתר 'כלכליסט'.
בנק ישראל ריבית בנק ישראל פיקדון

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}