כ"ד כסלו התשפ"ה
25.12.2024
מנצל את תפקידו

ליברמן דואג למצביעיו: יבקש להקטין את פגיעת הסנקציות נגד רוסיה

שר האוצר ליברמן זימן את המנכ"לים של הבנקים לפגישה בנושא הסנקציות נגד רוסיה | המטרה: לחפש פתרונות שיאפשרו לאלפי יוצאי רוסיה, הנמנים לרוב על מצביעיו, גישה לכספים ולקצבאות מהממשל הרוסי | עד כה צייתו הבנקים לסנקציות שקובעים הגורמים באירופה ובארה"ב

ליברמן דואג למצביעיו: יבקש להקטין את פגיעת הסנקציות נגד רוסיה
אביגדור ליברמן צילום: Olivier Fitoussi/Flash90

בחירות או דאגה כנה למצביעי "ישראל ביתנו"? שר האוצר אביגדור ליברמן זימן את המנכ"לים של הבנקים לפגישה שאמורה להיערך היום בנושא הסנקציות הכלכליות נגד רוסיה, כך פורסם הבוקר ב"כלכליסט". 

בסביבת ליברמן הבהירו כי מטרת הפגישה היא לחפש פתרונות שיאפשרו לאזרחים ישראלים גישה לכספם ולקצבאות שלהם.

ע"פ הדיווח, לצד מנהלי הבנקים ישתתפו בפגישה נציגים מהפיקוח על הבנקים ודרגים מקצועיים ממשרד האוצר.

כאמור, הרקע לדיון הוא אזרחים ישראלים שזכאים לקצבאות מהממשל הרוסי או שמחזיקים כספים ברוסיה. באוצר ציינו כי 57 אלף גמלאים מקבלים כ־300 שקל מדי חודש, וכעת ההעברות הללו נתקעות. כמו כן, יש ישראלים שחלק מכספם נמצא ברוסיה. 

למעשה מדובר בפגישה שנייה של ליברמן עם מנכ"לי הבנקים בנושא. הפגישה הראשונה נערכה לפני כארבעה חודשים עם החלת הסנקציות - מה שמראה שהנושא קרוב לליבו של ליברמן, ככל הנראה גם בשל שיקולים פוליטיים.

כזכור, בפברואר האחרון, עם תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, הוחלט להוציא את הבנקים רוסיים ממערכת SWIFT (מערכת להעברת תשלומים ותקשורת בין הבנקים בעולם), ולהטיל הגבלות על הבנק המרכזי. מאז הוחמרו הסנקציות הכלכליות כנגד רוסיה בעקביות, והן כוללות רשימות הולכות ומתרחבות של בנקים רוסיים שנאסר על הבנקים במערב לעבוד מולם. בנוסף, הסנקציות כוללות רשימות של אנשים מרוסיה (בעיקר אוליגרכים) שעל המערכת הבנקאית נאסר לאפשר להם פעילות גם בחשבונותיהם מחוץ לרוסיה. סנקציה חריפה אחרת, שנוספה לפני כמה שבועות, היא האיסור לאפשר קבלת כספי פנסיה שמעניקה רוסיה לאזרחיה הנמצאים במקומות שונים בעולם.

למעשה, ישראל לא הצטרפה באופן רשמי לסנקציות נגד רוסיה, כך שחלק מהגורמים שנגדם הופעלו הסנקציות העריכו שיוכלו להמשיך לפעול מול הבנקים הישראליים. אולם דה פקטו, הבנקים הישראליים מצייתים לסנקציות היות שהן נקבעו על ידי רגולטורים פיננסיים באירופה ובארה"ב. החשש של הבנקים בישראל הוא שאם לא יצייתו למגבלות, הם יוכנסו בעצמם לרשימות השחורות בארה"ב ובאירופה, מה שיגרור הטלת סנקציות חריפות נגדם.

עם תחילת הטלת הסנקציות על רוסיה הייתה אי־בהירות מסוימת בנוגע לאפשרות להעביר כספים לרוסיה וממנה. ביוני האחרון פרסם בנק ישראל מכתב בנושא, בנוסח עמום, בנוגע לפעילות מול מדינות וגורמים שהוטלו נגדם סנקציות.

מצד אחד, בבנק ישראל ציינו כי "ניצולה של המערכת הבנקאית לצורך עקיפה של משטרי סנקציות שהוטלו על ידי מדינות זרות וארגונים בינלאומיים חושף את התאגידים הבנקאיים לסיכונים משמעותיים וביניהם, סיכוני ציות, סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, סיכונים משפטיים וסיכוני מוניטין". מנגד, נתנו לבנקים חופש פעולה ולא כתבו חד־משמעית שנאסר לעבוד מול לקוחות מרוסיה, כלומר העבירו את האחריות לפעילות אל הבנקים עצמם. "על התאגידים הבנקאיים לקבוע מדיניות ונהלים באשר לאופן שבו יעשה שימוש ברשימות סנקציות בינלאומיות וברשימות סנקציות לאומיות של מדינות זרות", נכתב.

במערכת הבנקאית מציינים ל 'כלכליסט' כי הם מאפשרים העברת כספים של גורמים רוסיים דרך בנקים בינלאומיים, בתנאי שהדבר תואם את המגבלות שנקבעו בסנקציות הבינלאומיות, אולם בכוונתם להמשיך ולציית לסנקציות שקובעים הגורמים באירופה ובארה"ב.

 

שר האוצר אביגדור ליברמן מלחמת אוקראינה רוסיה כספים בחירות לכנסת ה-25 ישראל ביתנו

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 8 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}