מחקר חושף: ילדים ובני נוער מחלימים, מוגנים לפחות לשנה וחצי
מחקר חדש של מכון המחקר והחדשנות של מכבי KSM: ילדים ובני נוער בגילאי 5-18 שהחלימו מנגיף הקורונה (זנים אלפא, ביתא, גמא) מוגנים מהדבקה חוזרת בדלתא ברמה של כ-80% ומעלה במשך שנה וחצי לפחות
- שלוימי גוטמן - כתבה מקודמת
- כ"ד סיון התשפ"ב
- 1 תגובות
מחקר ראשון מסוגו, שנערך על ידי מכון המחקר והחדשנות של מכבי שירותי בריאות, KSM, בקרב מאות אלפי נבדקים, מראה כי ילדים ובני נוער, לא מחוסנים, בגילאי 5-18 שהחלימו מהזנים הראשונים של נגיף הקורונה – אלפא, ביתא וגמא, מוגנים מהדבקה חוזרת בנגיף הדלתא ברמה של כ-80% ומעלה למשך 18 חודשים לפחות, במשך תקופת המעקב.
המחקר נערך רטרוספקטיבית על מידע רפואי שהצטבר בתקופת הזמן שבין החודשים יולי-דצמבר 2021, תקופת הגל הרביעי בישראל בו זן הדלתא היה הדומיננטי ביותר. במסגרת המחקר נבחנו נתונים אנונימיים (ללא פרטים מזהים) של 300,000 ילדים ובני נוער, שערכו בדיקת PCR בתקופה הנבדקת.
החוקרים בחנו חשיפת עבר לנגיף בקרב אותם נבדקים, החל ממרץ 2020 (פרוץ המגפה בישראל), הן בתוצאות החיוביות והן בשליליות. במקרים שנמצאה חשיפה בעבר - נבחן מועד החשיפה המדויק ופרק הזמן שעבר ממנו ועד התקופה הנבדקת. מקרים של הדבקה חוזרת נבחנו על פי אמות המידה המוסכמות על ה-CDC (המרכז לבקרת מחלות בארה"ב) לפיהן קיימות שתי בדיקות PCR חיוביות במרחק של 90 יום לפחות ביניהן.
הנבדקים בתקופת הזמן המדוברת, שנמצא כי נחשפו בעבר לנגיף, הראו רמות מוגנות של 80-89% במשך 18 חודשים לפחות לאחר החלמתם. המוגנות נעה בין 89% ב3-6 החודשים הראשונים לאחר ההחלמה, ל-82% במהלך 9-12 חודשים לאחר ההחלמה, ולאחר מכן נותרה גבוהה בסביבות 80% עד שנה וחצי לאחר ההדבקה הראשונה.
בהתייחסות לקבוצות גיל, ילדים בגילאי 5-11 לא הראו ירידה משמעותית במוגנות לאורך 18 חודשים מהדבקה ראשונה בעוד שבבני נוער בגילאי 12-18 ההגנה דועכת מעט יותר.
חשוב לציין כי במחקר זה לא נבדק שיעור הסיבוכים הנלווים בקרב אותם מחלימים והשלכות מחלת הקורונה.
ממצאי המחקר אומתו תוך שימוש בשתי שיטות סטטיסטיות שונות, test-negative case control ו-retrospective cohort design.
מנהלת מכון KSM והחוקרת ראשית במחקר, ד"ר טל פטלון – מומחית ברפואת משפחה ורפואה דחופה: "מדובר בבשורה משמעותית: המוגנות שנצפתה במחקר בקרב ילדים ובני נוער מחלימים נמצאה חזקה ועמידה לאורך זמן. הדבקות חוזרות בקרב מחלימים צעירים מתבטאות בעיקר במחלה קלה ועל כן הנתונים מאד מעודדים. בימים אלו אנו מבצעים מחקר המשך ובוחנים את המוגנות אל מול זן האומיקרון."
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות