י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
לקראת ל"ג בעומר

כמה ק"ג תפוחי אדמה צורך הישראלי בשנה

לקראת ל"ג בעומר, משרד החקלאות מפרסם נתונים על הצריכה המקומית של תפוחי האדמה | בשנת 2021 חלה ירידה של עד 7% במחיר לק"ג | איזה זן תפוח אדמה הישראלים מעדיפים? איפה אנחנו ביחס לעולם? והאם כדאי להסתכל טוב יותר לפני שנמהר לשים את שקית תפוחי האדמה בעגלה בסופר?

כמה ק"ג תפוחי אדמה צורך הישראלי בשנה
תפוחי אדמה צילום: pexels

בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מוותרים על מדורות ל"ג בעומר כליל או לחלופין מאחדים מדורות במקום המצב בעבר בו לכל כיתה או גן היתה מדורה משלה. תהליך מבורך זה לא הוריד את הביקוש לתפוח אדמה המסורתיים והלוהטים שמאפיינים את החג. כמו בכל שנה, משרד החקלאות מפרסם את כל המספרים והנתונים אודות תפוחי האדמה שחשוב לדעת

תפוחי האדמה הם מקור לפחמימות, מינרלים, ויטמינים, סיבים תזונתיים וחלבון. הם גם נחשבים לגידול הרביעי(!) בחשיבותו, מבחינת נפח הייצור וצריכתו בעולם, אחרי תירס, חיטה ואורז. אבל יש שיופתעו לדעת כי הייצור העולמי של תפוחי האדמה, עמד נכון לשנת 2020 על כ-359 מיליון טון בשנה (על פי ארגון המזון והחקלאות FAO).

בראש הטבלה ממוקמת סין, הנחשבת למובילה בענף, ומייצרת כ-78 מיליון טון. לעומתה, מדינת ישראל מייצרת כ-509 אלף טון תפוחי אדמה, נכון לשנת 2021. בתוך כך, כ-222 אלף טון מתוך התוצרת המקומית, הם לצריכה הישראלית, כ-97 אלף טון כחומר גלם לתעשייה, כ-22 אלפי טון משמשים כזרעי תפוח אדמה ליבול הבא וכ-169 אלפי טון הם לייצוא, ומהווים כ-48% מסך כמויות היצוא של ירקות מישראל

זן לבן, זן אדום ומה שבניהם

בישראל מייצרים מעל 60 זני תפוח אדמה, וכל שנה מאמצים זנים חדשים. בחלוקה גסה מרבית תפוחי האדמה הנמכרים ברשתות השיווק, נחלקים לשני סוגים: תפוחי אדמה לבנים ואדומים. אולם, מומחי משרד החקלאות חילקו את הענף למספר זנים אשר שכיחים ביותר ברשתות השיווק. בזני הקליפה האדומה: דזירה, ממפיס, מוצארט, קנברה ורודאו; נוספים בעלי קליפה לבנה: סיפרה וטייסון וזנים מובחרים צהובים ביניהם נמצאים הזנים: סלטיא, שרלוט וניקולה.

מה לגבי מחירים?

בישראל על פי נתוני רשתות השיווק בשנת 2021, רבים מהצרכנים רכשו תפוח אדמה לבן, שמחירו בממוצע עומד על כ-3.81 ₪ לק"ג. מדובר בירידה של 3.7% במחיר ביחס לשנת 2020. המחיר הממוצע לתפו"א אדום, יקר יותר, ועומד על כ-4.55 ₪ לק"ג. גם כאן מדובר בירידה במחיר של כ-7% ביחס לשנה הקודמת. מחירם של כלל זני תפוחי האדמה ירד ב-4.2% ביחס לשנה שעברה. לצד הזנים שהוזכרו, ישנם זני גורמה שבדרך כלל קטנים יותר וטעימים במיוחד שבינתיים נמכרים בארץ בכמויות קטנות בלבד. 

איפה אנחנו ביחס לשאר העולם? בעוד שבמדינות אירופה הצריכה לנפש בשנה נאמדת בממוצע בכ-80 ק"ג, הישראלי הממוצע צורך בשנה כ-35 ק"ג תפוחי אדמה. בחלק ממדינות אירופה, כדוגמת: פולין, בריטניה, הולנד ובלגיה, הצריכה לנפש אף מגיעה לעד 100 ק"ג בשנה(!)

ועל מה כדאי לשים לב בעת הרכישה?

מגדלי תפוחי האדמה ומומחי שירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות קיבצו את הטיפים הטובים: 

  • בחרו בתפוחי האדמה בגודל אחיד בעלי קליפה יציבה, הנקיים מכתמים ירוקים. הצבע הירוק המופיע על תפוחי האדמה, מלווה בדרך כלל גם בחומרים נוספים העלולים להקנות לתפו"א טעם מר.
  • בחרו בתפו"א המיועד לאפייה. טעמם הטבעי של הזנים האלה, בשילוב אופן ההכנה על גחלים יהיה מעדן אמיתי. 
  • הניחו את תפוחי האדמה על גחלים לוחשות ולא על אש גלויה, כדי ליהנות מתפו"א מוכן גם במרכזו, ורק מעט שרוף בקליפה. 

וכיצד עלינו לאחסנם עד ההכנה?

  • יש לאחסן את תפוחי האדמה במקום חשוך, קריר, מאוורר, עדיף בקרטון, ולא בשקית פלסטיק. 
  • מומלץ שלא לשטוף את תפוחי האדמה לפני אחסונם, אלא רק לפני השימוש. דבר שימנע ריקבון מוקדם, וישמור על איכות תפוח האדמה לאורך זמן. 
תפוחי אדמה ל"ג בעומר קטוצקעס

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}