י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
הסלמונלה בשטראוס

משרד הבריאות: 30 דגימות חיוביות במפעל | 21 מקרי תחלואה

מממצאי הביקורת שנערכה ע"י משרד הבריאות במפעל שטראוס עלית בו התגלה סלמונלה עולה כי התגלו "ליקויים חמורים בהתנהלות". בין הליקויים: השיפוץ במפעל וכניסת יונים לתוכו, חילוף צוות בקרת האיכות, דיווחים ע"י לקוחות שלא טופלו וכשל בתהליך הפשרת השומן החלבי

משרד הבריאות: 30 דגימות חיוביות במפעל | 21 מקרי תחלואה
מפעל שטראוס צילום: מיכאל גלעדי, פלאש 90

לאחר הריקול הנרחב על מוצרי חברת שטראוס בעקבות הימצאות סלמונלה במפעלי החברה, משרד הבריאות מפרסם היום (ראשון) את תוצאות הביקורת שנערכה ע"י המשרד ביום שלישי בשבוע שעבר במפעלי החברה. על פי משרד הבריאות, נמצאו בביקורת "ליקויים מהותיים בנהלי החברה ובהתנהלותה".

כזכור, לאחר גילוי הימצאות החיידק במוצרים והקריאה לאיסוף המוצרים, החליטו גורמי המקצוע במשרד הבריאות על התליית אישור הייצור הנאות לחברה לתקופה של שלושה חודשים או עד לתיקון כלל הליקויים שנמצאו בביקורת.

להלן עיקרי ממצאי הביקורת שפורסמו ע"י משרד הבריאות:

• בחודשים האחרונים בוצעו במפעל עבודות תחזוקה במקביל להמשך תהליכי ייצור השוקולד במפעל מבלי שנלקחו בחשבון הסיכונים הפוטנציאלים העלולים להשפיע על תהליך הייצור ובקרת האיכות של המפעל.

• במהלך הביקורת של משרד הבריאות עדכן המפעל כי מספר שבועות לפני כן הייתה חדירה של יונים לאתר הייצור במפעל. המפעל עדכן כי הנושא טופל מיידית ואף הוזמן מדביר, יחד עם זאת נדרש היה מהמפעל לעשות בדיקות מקיפות האם חדירת היונים השפיעה על בטיחות המוצר.

• נמצא כי הצוות המקצועי של בקרת האיכות במפעל התחלף בשנה האחרונה וכי חסר באופן זמני במפעל תקן של מנהל בטיחות מזון במפעל, דבר זה מעיד על כך שמערך בקרת האיכות והבטיחות של המפעל לוקה בחסר.

• במהלך הביקורת של משרד הבריאות התברר כי לקוח של המפעל דיווח למפעל על ערכי אינדיקטורים לסלמונלה גבוהים מהתקן המותר בנוזל השוקולד, אולם התלונה לא טופלה על ידי המפעל כנדרש וכן כי לא בוצעו בדיקות להמצאות חיידק סלמונלה.

• במהלך הביקורת נמצא כשל מהותי בתהליך ההפשרה של השומן החלבי של השוקולד וכי הוא לא נעשה על פי הוראות ההפשרה והאחסון של היצרן, דבר העלול לגרום לזיהום.

במשרד הבריאות העבירו את דוח התחקיר המלא לחברת שטראוס להתייחסות ותגובתה כבר ביום שלמחרת הביקורת, כנדרש על פי החוק. המפעל אמור לתת את תגובתו לממצאי הדוח תוך 14 ימים.

על פי תוצאות הבדיקות שנערכו עד כה, שוללים במשרד הבריאות קשר בין אירוע הסלמונלה במוצרי השוקולד בבלגיה ובין האירוע בישראל. ע"פ מידע שיש למשרד הבריאות בנוגע לסוג הסלמונלה שנמצא, זן זה גורם לתחלואה בבני אדם אולם לא ידוע כזן אלים.

מתוך כ-300 דגימות שנלקחו עד כה באירוע (מקו הייצור של המפעל, חומר גלם ומוצרים בתהליך, ממוצרים סופיים בתוך המפעל ובדרכי השיווק), נמצאו עד כה כ-30 דגימות חיוביות לסלמונלה. הדגימות החיוביות עד כה הן מתוך המפעל בלבד.

הדגימות החיוביות הועברו למרכז הארצי לסלמונלה במעבדה לבריאות הציבור של משרד הבריאות לבדיקות מעבדה לקביעת סוג החיידק. מ-14 דגימות נמצא כי החיידק בתרבית הינו מסוגserovar =S.16:1,v:- Salmonella entercia , השונה, כאמור, מזה שנמצא בבלגיה. אך במשרד הבריאות אומרים כי "לא ניתן לשלול המצאות זן נוסף של סלמונלה המעורב באירוע השוקולד, משרד הבריאות ימשיך ויעדכן את הציבור".

כמו כן, משרד הבריאות מעדכן כי עד הבוקר(ראשון) דווחו 21 מקרים (בגילאים שונים) בעלי קשר אפידמיולוגי, לכאורה, לאירוע הסלמונלה בשוקולד. נלקחו תרביות מ-16 מהמטופלים, והתוצאות יתקבלו בימים הקרובים. שישה מהמטופלים הגיעו לטיפול בבית חולים וכל השאר נזקקו לטיפול בקהילה. במשרד הבריאות אומרים כי בשלב זה "נראה כי מספרים אלו אינם חריגים ואינם מעידים על התפרצות רחבה".

ריקול שטראוס סלמונלה משרד הבריאות

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}