תביעה חוצת יבשות: למי שייכת ההגדה העתיקה היקרה ביותר בעולם?
תביעה הוגשה נגד מוזיאון ישראל להשיב למשפחת ניצולי שואה הגדה של פסח נדירה ויקרת ערך | לפי התביעה שהוגשה בבית משפט בעיר ניו יורק, המוזיאון מסרב להחזיר ליורשיו את "ראשי הציפורים" - ההגדה האשכנזית לפסח העתיקה ביותר הקיימת, המתוארכת לתחילת המאה ה-14
- קובי ברקת
- י"ג ניסן התשפ"ב
המרוץ לאגדה העתיקה בעולם:בעיר ניו יורק שבארצות הברית הוגשה תביעה תקדימית נגד מוזיאון ישראל. הרקע - סירובו של המוזיאון לכאורה להשיב למשפחת ניצולי שואה הגדה עתיקה בשם שזכתה בכינוי "ראשי הציפורים".
ע"פ הדיווח של יעל פרידסון באתר 'וואלה', מדובר בהגדה אשכנזית לפסח, ונחשבת כאגדה העתיקה ביותר שקיימת, המתוארכת לתחילת המאה ה-14.
שווי ההגדה נאמד בעשרה מיליון דולר ושמה "ראשי הציפורים" נובע מהאיורים המעטרים אותה, בהם מופיעות דמויות אדם ולהן ראשים של ציפורים. לפי כתב התביעה מדובר במתנה שהוענקה לד"ר לודוויג מארום, לרגל נישואיו ממשפחת אשתו - סבתם של היורשים. מארום היה מדינאי יהודי גרמני ציוני בולט וחבר הרייכסטאג, שנרצח על ידי הנאצים והיה מראשוני קורבנותיהם.
ממוזיאון ישראל נמסר בתגובה: "טרם קיבלנו באופן רשמי את כתב התביעה ולכן לא התאפשר לנו עדיין ללמוד אותו. כפי שכבר פורסם כמה פעמים בעבר, בשנת 1946 נרכשה הגדת ראשי הציפורים על ידי בית הנכות בצלאל ומשם הועברה בהמשך למוזיאון ישראל ומאז היא מוצגת במוזיאון לקהל המבקרים".
עוד מסרו במוזיאון ישראל כי 'למוזיאון נודע כי ההגדה הייתה שייכת בתחילת שנות השלושים ללדוויג ויוהאנה מארום. באפריל 1984, ביקרה בתם של בני הזוג מארום, אליזבת, במוזיאון ישראל ובעקבות ביקורה שלחה למוזיאון מכתב בו הודיעה בשם המשפחה כי על ההגדה להישאר כחלק מאוסף מוזיאון ישראל למען הציבור. בהקשר זה, לבקשתה, הותקן באותה עת בסמוך להגדה שילוט המציין כי ההגדה הייתה שייכת להוריה".
לסיום התגובה כתבו במוזיאון ישראל כי "מצער ש-70 שנה לאחר שהמשפחה מודעת לכך שההגדה בידי בצלאל ולימים בידי המוזיאון, וכ-40 שנה לאחר שהמשפחה בירכה על כך שההגדה היא חלק מאוסף המוזיאון, מוצאים לנכון צאצאי המשפחה לתבוע את המוזיאון ולהטיל ספק ברצון הוריהם".
בתגובה לדברי המוזיאון, מסר עו"ד הלר כי "מצער להבין שאלו הן הצטדקויות המוזיאון. לדבריו המוזיאון יודע היטב כי דודתם של היורשים, אליזבת, שקלה לתבוע את המוזיאון וסירבה לוותר על בעלות המשפחה בהגדה, למרות הלחצים שהמוזיאון הפעיל עליה. באותה תקופה טרם אפשר החוק המיוחד שנחקק בארצות הברית להאריך את תקופת ההתיישנות ולהגיש תביעות בגין רכוש שנבזז בשואה.
לסיום מסר הלר כי "מוטב למוזיאון שינהג כפי שהוא מטיף למוזיאונים אחרים בעולם שמחזיקים רכוש יהודי שנבזז בשואה, ומוטב שהנהלתו תתבייש בעמדתה ובתירוציה".
היורשים מיוצגים בתביעה בבית המשפט בניו יורק על ידי עורכי הדין מאיר הלר וקרן אבלו ממשרד עורכי דין א' לנדוי, השניים מייצגים את המשפחה ובעלי היתר מיוחד מבית המשפט בניו יורק. בנוסף, מייצג את המשפחה עורך הדין מרטין בינשטוק מניו יורק.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות