יפותחו שירותים קהילתיים לטיפול מקיף בהתמכרויות
הוועדה לטיפול בהתמכרויות שמונתה ע"י פרופ' נחמן אש, הגישה את מסקנותיה לשר הבריאות ניצן הורביץ. הפרויקט, שייתן מענה טיפולי להתמכרויות ע"י קופות החולים, יתוקצב בכל שנה ב-85 מיליון שקל
- ארי קרויזר
- י"ג ניסן התשפ"ב
הוועדה לטיפול בהתמכרויות, שמונתה על ידי מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, ובהתאם להחלטת ועדת השרים לחקיקה, בחנה את סוגיות הטיפול בהתמכרויות בישראל, והגישה מסקנותיה לשר הבריאות ניצן הורוביץ.
בארבעת החודשים האחרונים, בחנה "הוועדה לקידום מערך הטיפול בהתמכרויות" בראשות רן רידניק, רח"ט רגולציה במשרד הבריאות, את הנושא לעומקו והצביעה על העדר מענה מספק, ולעיתים על העדר מוחלט של שירותים הציבוריים נחוצים.
בפועל, כיום, חלק גדול מהציבור הסובל מהפרעה נפשית מסוג הפרעת שימוש בחומרים(כגון סמים, אלכוהול ותרופות מרשם) או התמכרות להתנהגות, לא מטופלים כלל או מטופלים באופן חלקי. השירותים הציבוריים במסגרת משרדי הבריאות והרווחה, נוגעים במקרי קצה בלבד, לא מטפלים בחלק גדול מהאוכלוסייה הרלבנטית ולא עוסקים כלל בטיפול מוקדם ובמניעה ברמה הממשלתית.
עד היום, תחום ההתמכרויות לא זכה לקשב מערכתי, רפואי, כלכלי וניהולי, וכתוצאה מכך, המענים ורמת השירות בישראל לאזרחים הסובלים מהתמכרויות אינם מספקים. על פי מסקנות הוועדה, יש ליצור רצף מענים שיתן מענה למתמודדים עם הפרעות התמכרות.
הוועדה ממליצה על פיתוח שירותים חדשים על ידי קופות החולים, כדי לייצר מענה טיפולי מקיף, הכולל מניעה רפואית, טיפול מוקדם וטיפול תרופתי, בשירותים קהילתיים.
משרד הבריאות יתקצב את פיתוח התכניות, באמצעות מבחני תמיכה, בשנים 2022 עד 2025, וידווח לממשלה מדי שנה על התקדמות התכנית. כאמור, התכניות וביצועה יתוקצבו בסכום של 85 מליון שקלים בכל שנה, כאשר התקצוב מצוי בבסיס תקציב המדינה, זאת לאחר הסיכומים בין משרד הבריאות למשרד האוצר ומשרד רה"מ, ובהתאם להסכמים קואליציונים.
הפתרון שנבחר, במסגרתו יתוקצבו קופות החולים לצורך פיתוח שירותי טיפול קהילתי בהיקף משמעותי, הוא פתרון פרגמטי שזכה לקונצנזוס של כל השותפים בתהליךֿ.
שר הבריאות, ניצן הורביץ אמר: "התמכרויות מסוגים שונים היא בעיה נפוצה מאוד לצערנו, גם בישראל. זו הפעם הראשונה שהמדינה מפנה תשומת לב ומשאבים משמעותיים כדי להתמודד עם הסוגיה ולסייע למי שסובל מהתמכרות. הוועדה החשובה הגישה לי את מסקנותיה, ומתווה לראשונה את הדרך לטיפול בתופעה בהובלת קופות החולים. אנחנו לוקחים את הנושא ברצינות רבה, ונפעל מיידית ליישומו המוצלח של הדו"ח, ולפיתוח רצף מענים ושירותים שלא היו כמותם עד היום. התוכנית החשובה הזו תספק מענה מוקדם ובעתות חירום למטופלים המתמודדים עם התמכרות, תמנע הדרדרות ותאפשר להרבה יותר אזרחים להיחלץ מהמצב הקשה אליו נקלעו. זה אתגר אדיר, והתכניות החשובה הזו היא צעד ראשון ענק שיאפשר להתמודד איתו, לשפר את החיים וגם להציל חיים של רבים".
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש אמר: "הטיפול בהתמכרויות היום הוא חלקי מאוד, אינו נותן מענה לכלל אוכלוסיית היעד והממשק בין הגורמים המטפלים השונים חסר מאוד. המענה שיינתן, בשיתוף מלא של קופות החולים, יביא לשינוי משמעותי ומתבקש לאוכלוסייה שכל כך זקוקה לעזרה".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות