י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
מהשפעות המגיפה

עליתם במשקל בתקופת הקורונה? ייתכן שזו הסיבה

מחקר חדש שפורסם בהרווארד מצא גל השמנה מאז פרוץ הקורונה לחיינו. מדובר בעלייה של עד 12 קילו לאורך התקופה, הנובעת מהלחץ שבו היו נתונים אזרחי העולם

עליתם במשקל בתקופת הקורונה? ייתכן שזו הסיבה
אילוסטרציה צילום: pixabay

ברחבי העולם מציינים היום (שישי) את "יום ההשמנה הבינלאומי". מחקר חדש שפורסם בגיליון הרווארד - The Harvard Gazette מצא כי בשנתיים מאז התפרצה מגיפת הקורונה בעולם, אנשים רבים ברחבי העולם חוו עלייה במשקל של עד 12 קילו.

המחקר, אשר בוצע מניתוח מידע רפואי בארה"ב  בדק 15,000,000 נבדקים ובדק את הממצאים עליהם לפני הקורונה ובתקופת הקורונה. מתוצאות המחקר עולה כי כ-39% מקרב המשתתפים העלו יותר מקילו, למעלה מרבע העלו כ-5 קילו, עשירית מהם העלו יותר מ-5 קילו ו-2% ממשתתפי המחקר עלו למעלה מ-12 ק"ג בתקופת הקורונה.

המחקר מצא כי לראשונה, העלייה במשקל הורחבה לכלל האוכלוסייה ולא נותרה רק אצל רק בעלי הרקע להשמנה. החוקרים הסבירו את הממצאים בלחץ הנפשי, הגורם לשחרור הורמון הקורטיזול במוח. הקורטיזול מעלה את הדחף לאכול פחמימות, סוכר, שומן וסודיום (מלח). חומרים אלו נותנים אמנם סיפוק מידי אך הוא לטווח הקצר, ומהווים סיכון להשמנת יתר, לסוכרת 2, התקפי לב ואיבוד שרירים. הקורטיזול עצמו מרכז את השומן באזור הבטן ומביא להשמנה בטנית הידועה כגורם סיכון למגוון תחלואות נלוות.

ד''ר שי אלדר, מנהל המרכז לטיפול בהשמנת יתר, החטיבה הכירורגית באיכילוב, אומר "אחת המחלות הבעייתיות בעולם המערבי, הגוררת הרבה מאוד סיבוכים נלווים היא השמנת יתר. למעלה מרבע מאוכלוסיית ישראל סובלת ממנה, וכ-4000 אנשים מתים ממנה מידי שנה. השמנת יתר היא מחלה כרונית ולא כשל התנהגותי, מחקרים רבים מראים כי מחלה זו היא פיזיולוגית – גנטית, ולמרות שיש פרמטרים הניתנים לשליטה כמו תזונה ואורח חיים, רוב האוכלוסייה הסובלת מעודף משקל, מחזירה את משקלה העודף לאחר ניסיון הרזיה ואף מכפילה את משקלה".

במחקר נוסף שנערך על מטופלים הסובלים מהשמנה המסכנת את הבריאות שעמדו לפני ניתוח בריאטרי, נמצא כי פחות מאחוז אחד מהמטופלים שעברו את הניתוח וחלו בקורונה הגיעו לאשפוז ונאלצו לקבל חמצן, לעומת קבוצת הבקרה שבה חלק גדול יותר בקרב המשתתפים נדרשו לחמצן, אושפזו וסבלו באופן חמור יותר מתחלואת הנגיף.

ד"ר אלדר מוסיף – "השמנת יתר נמצאה כגורם סיבוך משמעותי כשמדובר בנגיף הקורונה. ברפואה אין הרבה תחומים להם ניתן לספק פתרון ממשי בטיפול אחד כמו הניתוחים הבריאטריים. ניתוחים אלו המסייעים במקרים שאין פתרון בהשמנת יתר המסכנת חיים הם ניתוחים הכרחיים. הורדה במשקל למטופלים הסובלים מהשמנה המסכנת את הבריאות יכולה להוות פתרון משמעותי כנגד סיבוכי נגיף הקורונה".

מגיפת השמנה קורונה השמנת יתר

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}