י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
החמרת ענישה

החלטה תקדימית של בג"צ תסכן מיליוני נהגים בקנס כבד

החלטה תקדימית של בג"צ שהתערב בסוגיה בה הואשם חייל במסגרת משפט צבאי לאחר שחייג תוך כדי נהיגה מטלפון שהיה מונח בדיבורית, מסכנת מיליוני נהגים בישראל בקנסות כבדים. בלשכת עורכי הדין מזהירים ומבטיחים להיאבק

החלטה תקדימית של בג"צ תסכן מיליוני נהגים בקנס כבד
שימוש בסלולר בנהיגה. אילוסטרציה צילום: unsplash

יו"ר ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין, עו"ד אילון אורון, תוקף החלטה תקדימית של בית המשפט העליון, שגיבה הרשעתו של חייל במשפט הצבאי על כך שנתפס מחייג תוך כדי נהיגה, כשהמכשיר מונח בדיבורית כחוק. העליון קיבל את הפרשנות של התביעה הצבאית שהסבירה את הסכנה הכרוכה בהסטת תשומת הלב למספר שניות מהנהיגה.

משמעות הדבר שכדי לחייג מספר בטלפון או לסדר אוזניית בלוטוס או כל פעולה טכנית חיונית ומתבקשת על מנת לבצע שיחה, צריך לרדת מהכביש ולעצור בצד על מנת לבצע פעולה כה פשוטה וקצרה.

מדובר בהחמרת ענישה שנוגעת לכל נהג בישראל ובתי המשפט צפויים ליישם זאת לאור חקיקת בג"ץ. יו"ר ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין, עו"ד אילון אורון תקף את ההחלטה של העליון: "פגיעה בחירות הפרט ותקנה שהציבור לא יוכל לעמוד בה".

לאור ההחלטה התקדימית של בית המשפט העליון כי: "גם שימוש בטלפון בהיותו מחובר לדיבורית, יכול להיחשב לעבירה", הביעה היום ועדת התעבורה בלשכת עוה"ד את עמדתה הנחרצת להחלטת בג"ץ בסוגיה זו והיא צפויה להילחם בה בבית המשפט וגם בוועדות הכנסת.

כתב האישום מתייחס למשפט צבאי במהלכו הואשם חייל שחייג תוך כדי נהיגה בעודו משתמש בדיבורית לפי חוק. המשפט הצבאי השגרתי לכאורה, עורר את תשומת לבו של ביהמ"ש העליון וזכה להתערבותו. בפסיקתה של נשיאת ביהמ"ש העליון, השופטת אסתר חיות נטען כי "המבקש נסע ברכב צבאי בעת שאחז בידו הימנית במכשיר טלפון נייד והשתמש בו, כאשר מכשיר הטלפון נמצא בהתקן וזאת בעת שהרכב הצבאי היה בתנועה". נשיאת ביהמ"ש העליון ציינה בהחלטתה כי "לטעמי לשון החוק הינה ברורה. באשר לשימוש במכשיר בהיותו בדיבורית הינו לכאורה חוקי אך יחד עם זאת יתכן בנסיבות המתאימות למקרה דנן, כי המבקש חטא בעבירה אחרת של נהיגת רכב בחוסר זהירות".

עו"ד אילון אורון, יו"ר ועדת התעבורה הארצית של לשכת עורכי הדין ומחבר האנציקלופדיה לתעבורה שמוביל מתקפה חריפה מול בית המשפט העליון בסוגיה. צילום: מירון ביטון

בהמשך ציינה בפסיקתה כי "הפרשנות שאימץ ביה"ד לתקנה, ודאי בנסיבות שבהן המבקש נגע במכשיר הטלפון בעודו נוהג, אינה פרשנות בלתי סבירה המחייבת 'תיקון נורמטיבי'. הפרשנות שניתנה עולה בקנה אחד עם תכלית התקנה כפי שפורשה בפסיקה - לפיה היא נועדה למנוע את הפניית תשומת הלב מן הנהיגה וזאת הן בדרך של אחיזת הטלפון בעת הנהיגה והן בדרך של שימוש פעיל בו. שימוש לאורך מספר שניות במכשיר טלפון נייד על אף היותו בדיבורית מהווה עבירה לחומרה".

נשיאת ביהמ"ש העליון דחתה בכך את בקשת רשות הערעור של לשכת עורכי הדין במשפט הצבאי שדן בסוגיה זו.

עו"ד אילון אורון, יו״ר ועדת התעבורה הארצית של לשכת עוה״ד ומחבר האנציקלופדיה לתעבורה תוקף בחריפות את החלטת נשיאת ביהמ"ש העליון אסתר חיות ואומר כי "יש גבול בכל הנוגע למגבלה שמטילים על הציבור וזו תקנה שהציבור לא יוכל לעמוד בה. אי אפשר לאסור פעולות טכניות חיוניות כגון לצורך חיוג במהלך נסיעה והתקנת הדיבורית הנחשבת כעת בעיני העליון כהסחת דעת בזמן הנהיגה. חשוב להבהיר כי כל הסחת דעת שהיא בזמן הנהיגה מסכנת חיים ועל כך אין חולק אך יש להציב גבול הגיוני. משום שלפי אותה אמת מידה אפשר לאסור על העברת תחנת רדיו בזמן הנהיגה ומדובר בפגיעה בזכות יסוד בסיסית".

עוד מוסיף עו"ד אורון כי "ההחלטה ניצבת בראשו של מדרון תלול שעלול להוביל לסדרת פגיעות בסיסיות בחירות הפרט. יש למצוא את האיזון בין שני הערכים החשובים הללו ולהפעיל שיקול דעת במצבים מסוימים. חיוג בטלפון המותקן בדיבורית בזמן נהיגה אינו אסור כשם שהעברת תחנת רדיו אינה נחשבת לעבירה של הסחת דעת".

בית משפט עליון לשכת עורכי הדין טלפון בנהיגה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}