15 שנה לתכנית חוף נקי: 70% מהחופים מוגדרים כנקיים
לפי מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה לסיכום 2020, 68.2% מהחופים הפתוחים בישראל הוגדרו כנקיים לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% מהחופים בלבד לפני 15 שנה, בעת השקת התוכנית
- אהרן מילר
- כ"ח שבט התשפ"א
הסגר מאחורינו, אפשר לחזור לים: שנת 2020 הסתיימה עם שיא חסר תקדים ברמת ניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים בישראל – כך עולה מנתוני מדד חוף נקי של המשרד להגנת הסביבה לסיכום השנה, המתפרסמים היום. מהנתונים עולה כי 68.18% מהחופים הוגדרו כ"נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהזמן, כאשר בשנים 2019 ו-2018 רק 65% מהחופים הוגדרו כך.
מניתוח תוצאות מדד חוף נקי לעונת הרחצה 2020 (שנמשכה בין החודשים מאי 2020 לאוקטובר 2020) נמצא, כי החופים הפתוחים בישראל (המשתרעים על פני 153 קילומטר) נמצאו נקיים פחות מאשר בשנת 2019. זאת, ככל הנראה, משום שעונת הרחצה הנוכחית הציבה אתגר לרשויות החוף שנאלצו להתמודד עם מספר גדול של מתרחצים בתקופות שבהן אפשר היה להגיע לחופים, ומעט כוח אדם לטיפול בפסולת בתקופות הסגר. עם זאת, עונת הרחצה ב-2020 הייתה נקייה יותר משנים קודמות שנבדקו (2016 עד 2018).
מרכיב מרכזי בתוכנית חוף נקי וכן עיקר תקציבה, מופנה לתמיכה ברשויות החוף בניקיון החופים הפתוחים שבשטחיהן. במטרה לטפל בבעיה הסביבתית של הפסולת הימית בישראל, תוכנית חוף נקי מגדירה יעדי תוצאה ברורים לניקיון החופים הפתוחים שלפיהם, 70% מהחופים נקיים 70% מהשנה.
במסגרת זו, מפקחי היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית מבצעים מדידה של רמת הניקיון בחופים הפתוחים תוך יידוע שוטף של רשויות החוף לטובת מעקב ופעולות מתקנות לשיפור מתמיד של ניקיון החופים. שיתוף תוצאות מדד חוף נקי לציבור הרחב, הוא צעד משלים להעלאת המודעות של הציבור הרחב לתופעת הפסולת הימית ושקיפות ציבורית.
לצד הבקרה, המשרד להגנת הסביבה תומך בשנת 2020 (יולי 2020 ועד יוני 2021) ברשויות החופיות שבתחומן חופים בלתי מוכרזים לרחצה בהיקף של 9,508,181 שקל. התקציב משמש את הרשויות לבצע פעולות ניקוי בחופי ים פתוחים ולא מוכרזים לרחצה שבתחומן.
בנוסף, המשרד הקצה לראשונה 2 מיליון שקל לתמיכה ברשויות החופיות לצמצום מפגע הפסולת בחופים לפני שהוא מגיע לחוף ואל הים. התמיכה תומכת בהקמת תשתיות לאיסוף אשפה בחופים לא מוכרזים, מתקני איסוף פסולת ניקוז נגר עילי ומתקני תשתית לעידוד בשימוש כלים רב-פעמיים. תמיכה זו מותנית בהתחייבות של הרשות בקידום חוק עזר עירוני נגד שימוש בכלים חד-פעמיים בחופים והתשלום מותנה בפרוטוקול אישור החוק של מועצת או מליאת הרשות.
באחרונה, הנהלת קרן הניקיון אישרה תקציב רב שנתי לתוכנית "חוף נקי" בהיקף חסר תקדים של כ-44 מיליון שקל, תקציב שמגיע מכספי היטל החוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה חד-פעמיות. על-פי תכנית הפעולה שאושרה לשלוש שנים הבאות (2021-2023), תוכנית חוף נקי תמשיך לפעול לשינוי תודעתי לחשיבות הים והחופים ולחיזוק לקיחת האחריות האישית, ותתמקד גם באכיפה, ניקיון, הפחתה במקור וניטור פסולת הפלסטיק.
כחלק מהמאמצים לקידום הניקיון בחופים הפעיל המשרד להגנת הסביבה בחודשי הקיץ, גם השנה, תוכנית לתגבור אכיפה של חוקי העזר לניקיון, בעזרתם של שוטרים מתחנות רבות ברחבי הארץ. במסגרת תוכנית תגבור האכיפה בוצעו כ-300 פעולות בתחומן של 13 רשויות חופיות (ובהן איגוד ערים כנרת). במהלך פעולות אלו חולקו 3,367 קנסות, ומתוכם 1,012 קנסות על עבירות ניקיון, בסכום של עד 750 שקל לכל קנס.
תוכנית חוף נקי היא תכנית פעולה לאומית לטיפול בבעיית הפסולת הימית בישראל, ונגזרת מדרישות אמנת ברצלונה. תוכנית חוף נקי פועלת בראיה כוללנית לבעיית הפסולת בסביבה הימית והחופית וזאת בדגש על הסברה לציבור הרחב על מפגעי הפסולת הימית ובדגש על פסולת פלסטיק שמהווה את הרוב המכריע של הפסולת בישראל.
90% מהפסולת בחופים מורכבת מפלסטיק - וזהו ממצא גבוה יותר מהנתונים העולמיים ומהנתונים בשאר הים התיכון. לפחות 58% מהפסולת בחופים מקורה ביבשה, כלומר בציבור לא אחראי המבלה בחופים ומשאיר אחריו לכלוך.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות