כ"ד כסלו התשפ"ה
25.12.2024
תחזית אופטימית

דו"ח חדש צופה ירידה בחולי הקורונה במצב בינוני וקשה

צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית מעריך כי ניכרת ירידה חדה של נדבקים וחולים קשה, אך יש לבחון אם לא מדובר בהערכת יתר בגלל מיעוט בדיקות יחסי. בצוות צופים ירידה משמעותית בעומס בבתי החולים בשבועיים הקרובים ומעריכים כי עד סיום הגל הנוכחי, מספר הנפטרים יעמוד על 2,500-3,000

דו"ח חדש צופה ירידה בחולי הקורונה במצב בינוני וקשה
מחלקת קורונה בשערי צדק צילום: נתי שוחט, פלאש 90

דו"ח של צוות חוקרים מהאוניברסיטה העברית והדסה קובע, כי ייקח יותר משבוע לביסוס מקדם הדבקה נמוך (של 0.8 ומטה), הדרוש על מנת להגיע לרמות תחלואה נשלטות. הצוות מדגיש, שניתן לבצע התאמות מידיות להקלת הסגר, תוך התגייסות האוכלוסיה לשמירה על מספר כללים בסיסיים. על מנת לשמר את הירידה הכללית, יש ליישם הפרדה גאוגרפית ומניעת מעבר של אנשים ממוקדי התפרצות למקומות עם תחלואה נמוכה, למניעת זליגה של תחלואה,  תוך הקפדה על דגימות וסיקור באזורי הדבקה.

בימים האחרונים נצפית ירידה מהירה הן של חולים קשה והן של מאומתים, כאשר בהנחות סבירות ייקח יותר משבוע עד לביסוס מקדם הדבקה של 0.8. הצוות מדגיש, כי מספר הנדבקים הנמוך כמו גם מקדם ההדבקה הנמוך של הימים האחרונים עלולים לנבוע מתת-דגימה ולכן יש להיזהר מאופטימיות יתר.

על מנת להגיע לרמות נשלטות של תחלואה נדרש ייצוב של מקדם הדבקה נמוך (0.8 ומטה) למשך מספר שבועות. המשך ירידה בתחלואה בהתאם לדינמיקה הנוכחית תוביל לסך כולל של כ-2500-3000 נפטרים  עד המחצית השניה של נובמבר.

צפויה ירידה משמעותית בעומס בבתי החולים בשבועיים הקרובים. רצוי וניתן לייצב שגרה שתאפשר המשך ירידה מונוטונית בשבועיים הקרובים. שגרה זו יכולה לכלול פתיחה מדורגת ומושכלת. בנוסף, יש צורך בהגברת ההסברה, הקפדה על עטיית מסיכות ומניעת התקהלויות במקומות סגורים. ירידה בכמות החולים תאפשר ייצוב מקדם הדבקה נמוך.

בהתאם לנתונים, על מנת לאפשר ייצוב שגרת חיים גם בזמן ההתפרצות ולאור ניסיון תחילת מאי וסגר ראש השנה, החוקרים ממליצים: א. להחזיר לפעילות את מערכת החינוך בכיתות נמוכות בקפסולות בלבד, הכוללות הפרדת סגל (בשונה ממה שבוצע בעבר). ב. החזרת פעילות משקית ללא קבלת קהל, ללא התקהלויות וללא החרגות.

הם ציינו כי ניתן לבצע התאמות בסגר הנוכחי שלא צפויות להביא לשינוי משמעותי במקדם ההדבקה. 

עוד לפי החוקרים, יש יתרון בהקפדה על המשטר הנוכחי במוקדי התפרצות. ניתוח נסיעות מערים אדומות, מראה כי הקפדה כזו דורשת יישום של הפרדה המונעת מעבר בין מוקדי התפרצות לאזורים סמוכים  (לדוגמא בין בני ברק לר"ג) למניעת זליגה של הדבקה.

מומלץ שימוש בבדיקות וניטור הדבקה ייעודי לצורך זיהוי קשר ישיר בין פתיחה להתפרצויות ולצורך אפשור של הקלות, דוגמת ניטור הדוק של צוותים בגנים ובתי״ס, בדיקות של בעלי חנויות וכל מסגרת אחרת עם פתיחתה.

על המסמך חתומים פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' דורון גזית ופרופ' נדב כץ ממכון רקח לפיזיקה יחד עם פרופ' רונית קלדרון-מרגלית מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטה העברית בירושלים והדסה ופרופ' רן ניר-פז מבית חולים הדסה.

קורונה האוניברסיטה העברית

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}