מתי למה ואיזה: כל מה שחשוב לדעת על ניתוחים בריאטרים
"אחרי החגים" זו תקופה מועדפת לביצוע ניתוחים בריאטריים שהפכו נפוצים מאוד בשנים האחרונות והם מהווים פתרון יעיל לירידה במשקל במצבים בהם האופציות השמרניות אינן מועילות • רגע לפני שאתם מקבלים החלטה בנושא, שוחחנו עם ד"ר דוד חזן על מנת לקבל את כל המידע שאתם חייבים לדעת לפני שמחליטים על ניתוח
- קובי ברקת
- י"ז תשרי התשפ"א
ניתוחים בריאטריים מיועדים לאלה הסובלים מהשמנת יתר חולנית או מהשמנת יתר המלווה בתחלואה נלווית ואינם מצליחים להפחית ממשקלם בדרכים שאינן כירורגיות. למרות שמדובר בפתרון ותיק שעשוי להועיל לרבים להשיל ממשקלם הוא אינו מתאים לכולם. אילו קריטריונים מאפשרים לעבור את הניתוחים הבריאטריים, מהם סוגי הניתוחים הקיימים ומתי צפויה להיראות ירידה במשקל? ד"ר דוד חזן, מומחה לכירורגיה כללית מנהל היחידה לכירורגיה רובוטית ולפרוסקופית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, עם התשובות לשאלות שחשוב לשאול
1. מי נחשב כמועמד מתאים לביצוע ניתוחים בריאטריים?"ניתוחים בריאטריים הם ניתוחים שנעשים בכדי להשיג לירידה משמעותית במשקל אצל אוכלוסייה הסובלת מהשמנת יתר קיצונית. מעבר לירידה במשקל, מטרת הפעולות הכירורגיות היא למנוע תחלואה נלווית להשמנה, אם אינה קיימת, או לגרום לנסיגה ואף לעיתים להיעלמות של מחלות הרקע במידה והתפתחו כבר" משיב ד"ר חזן.
הקריטריונים המאפשרים ביצוע של ניתוח בריאטרי נקבעו על ידי ארגון הבריאות העולמי (ה-WHO) והם מתבססים על מדד ה-BMI אשר בוחן את היחס בין משקלו לבין גובהו של אדם. " ניתוחים אלה יתבצעו במטופלים בעלי BMI גבוה מ- 40, או בקרב אלה שציון ה-BMI שלהם גבוה מ-35 וסובלים ממחלות אשר קשורות להשמנה, כמו סוכרת, יתר לחץ דם, כבד שומני, יתר שומנים בדם ועוד".
2. מהם סוגי הניתוחים הקיימים?
"ישנם מספר סוגים של ניתוחים בריאטריים הפועלים בשני מנגנונים מרכזיים: הקטנת כמות האוכל הנצרכת או פגיעה ביכולת הספיגה של המזון. יש לציין כי חלק מהניתוחים מהווים שילוב של שני המנגנונים" מסביר ד"ר חזן ומדגיש "ללא כל תלות במנגנון המושג באמצעות הניתוח, כלל הניתוחים מבוצעים בגישה רובוטית או לפרוסקופית ללא צורך בפתיחה של הבטן. לכן, ההחלמה היא מהירה ומרבית המטופלים ישוחררו לבתיהם לאחר כיומיים".
ניתוח שרוול קיבה
ניתוח שרוול קיבה נועד כדי להפחית את נפח הקיבה וכפועל יוצא גם את כמות האוכל הנצרך. "במהלך הפעולה, נפח הקיבה מצומצם בכ-80% והרופא המנתח יוצר קיבה דמוית שרוול. הקטנת קיבולת הקיבה מובילה לכך שהמטופל לא יכול לצרוך כמויות אוכל גדולות" מסביר ד"ר חזן.
ד"ר חזן מוסיף ומציין כי הניתוח אינו משפיע רק על נפח הקיבה, אלא גם על המנגנון ההורמונלי: "בחלק הקיבה שנכרת מופרש הורמון הרעב (גרלין). כתוצאה מכך מטופלים רבים מדווחים גם על ירידה בתחושת הרעב לאחר הניתוח. השילוב בין ירידה בתחושת הרעב ולבין חוסר היכולת לצרוך כמויות מזון גדולות הוא זה המוביל לירידה במשקל".
ד"ר דוד חזן
ניתוח מעקף קיבה
"הניתוח כולל 'בנייה' מחדש של חלל הקיבה בנפח קטן יותר, וחיבורה אל לולאת מעי דק. כך, ניתן לעקוף את הקיבה הטבעית. בנוסף מתבצע גם חיבור בין לולאת המעי אשר מובילה את האוכל מהקיבה, לבין לולאת מעי נוספת דרכה עוברים מיצי המרה והלבלב" מסביר ד"ר חזן ומבהיר :"כך למעשה, פועל הניתוח במנגנון משולב: הוא מגביל את כמויות האוכל הנצרכות וגם גורם לתת ספיגה חלקית של המזון. ניתוח זה מיועד בעיקר למטופלים הסובלים מריפלוקס, לחולי סוכרת או לאלה הצורכים כמות רבה של מאכלים מתוקים".
מיני מעקף קיבה :בדומה לניתוח המעקף, גם בפעולה זו בונה הכירורג המנתח קיבה מוקטנת. אולם, בניתוח מיני מעקף קיבה מתבצע רק חיבור אחד בין הקיבה לבין המעי הדק. "גם הליך זה מהווה שילוב של שני המנגנונים. היתרון שלו על פני מעקף הקיבה המלא נעוץ בפעולה הכירורגית המצומצמת בה מתבצע חיבור אחד בלבד למעי" מוסיף ד"ר חזן.
ניתוחים חוזרים : ד"ר חזן מציין כי גם עבור מטופלים בהם הניתוח הראשון לא הועיל לירידה במשקל, ישנה חלופה נוספת: "במצבים בהם הניתוח נכשל, מסיבות כאלה ואחרות, ניתן יהיה לבצע ניתוח נוסף בטכניקה אחרת, זאת כמובן לאחר בירור מקיף והכנה. כך לדוגמה, ניתוח מיני מעקף קיבה יכול להיות 'מומר' לניתוח מעקף קיבה מלא. מדובר בניתוחים מורכבים יותר מאלה הראשוניים, ועל כן הם דורשים מיומנות רבה וניסיון מצד הרופא המנתח".
3. האם מדובר בניתוחים מסוכנים?
"הסיכוי לסיבוכים, כמו דימום, דלף או זיהום תוך בטני, נמוך מאוד בכל שלושת הניתוחים." מבהיר ד"ר חזן ומוסיף: "עם זאת, לשם הצלחת הניתוח נדרשת ראייה כוללת וטיפול מולטי דיציפלינרי הכולל מעורבות של דיאטנית, עובדת סוציאלית וכמובן כירורג כללי המתמחה בביצוע הניתוחים הבריאטריים".
4. מה לגבי תקופת ההחלמה?
"ברוב המקרים המטופל יישאר להשגחה בבית החולים מספר ימים לאחר הניתוח. לאחר מכן יש צורך בפגישת ביקורת כשבועיים ממועד ביצוע הניתוח. לאחר כשבועיים ניתן לחזור לפעילות מתונה ולעבודה משרדית וכחודש לאחר הניתוח ניתן יהיה לחזור לפעילות מלאה. לאחר הניתוח עלולות להתפתח תופעות לוואי, כמו בחילות, עצירות או שינויים בהרגלי היציאה, אשר צפויות לחלוף מספר שבועות לאחר הניתוח. במקרים בהם נצפתה עלייה בחום הגוף, התפתחו כאבי בטן משמעותיים, הקאות מרובות, אודם או הפרשה דרך הפצע הניתוח, חשוב לפנות לרופא המנתח כדי לשלול סיבוכים". מדגיש ד"ר חזן.
5. מתי צפויה להיראות ירידה במשקל?
"הירידה במשקל מתחילה כבר בימים הראשונים שלאחר הניתוח. בחודשים הראשונים מדובר בירידה תלולה: בניתוח שרוול קיבה המטופל צפוי להשיל בשנה הראשונה כ- 60-70% מהמשקל העודף, בעוד שבניתוח מעקף הקיבה ומיני מעקף הקיבה צפויה הפחתה של 70-80% מהמשקל". לגבי המחלות הנלוות, כמו יתר לחץ דם או שומנים בדם, ד"ר חזן מציין כי צפוי להיראות שיפור מספר חודשים לאחר הניתוח. באשר לסוכרת החדשות טובות אף יותר והיא צפויה להתאזן ולעיתים להיעלם בשבועות הראשונים שלאחר הניתוח.
ד"ר חזן מדגיש כי שינויים בהרגלי חיים ופעילות גופנית לאחר הניתוח חיוניים להצלחת הפעולה. כמו כן, נדרשת גם קבלת תוספות מזון וויטמינים לפני הניתוח ואחריו ומעקב צמוד של הרופא המנתח וצוותו. " הירידה המהירה במשקל היא הזדמנות מצוינת לשנות את הרגלי התזונה ולהתחיל ולשלב את פעילות גופנית בשגרת היום-יום. כ-15-30% מכישלונות הניתוחים בטווח הארוך, נגרמו עקב היעדר הבנת המטופלים שהפעולה הכירורגית עצמה אינה מספיקה, ויש גם צורך בשינויים באורח החיים".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות