י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
מתים יותר מהר

סימנים מדאיגים: מערכת הבריאות מתקשה להתמודד

בגל הראשון שהו הנפטרים מקורונה 15 ימים באשפוז קודם שנפטרו, אך בגל השני הזמן התקצר ל 11 ימים בלבד, מה שמראה על קושי משמעותי של מערכת הבריאות להתמודד עם החולים הקשים

סימנים מדאיגים: מערכת הבריאות מתקשה להתמודד
אנשי חברה קדישא בפעולה צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

ממצאים מדאיגים הקשורים להתמודדות של מערכת הבריאות עם מגפת הקורונה הוצגו בפני הממונה על המאבק בקורונה הפרופ' רוני גמזו וחברי קבינט הקורונה. הממצאים מצביעים על כך שמערכת הבריאות מתקשה להתמודד עם המספר הגבוה של החולים המאושפזים, בעוד מספרם של אלו צפוי לעלות עוד ועוד.

הנתונים כלולים בדו"ח שהכינו צוות חוקרי מכון רקח לפיזיקה ובית הספר לבריאות הציבור מהאוניברסיטה העברית ובית החולים הדסה. חברי הצוות החתומים על הדוח הם פרופ' ינון אשכנזי, פרופ' דורון גזית ופרופ' נדב כץ ממכון רקח לפיזיקה, יחד עם פרופ' רונית קלדרון-מרגלית ופרופ' רן ניר-פז מבית הספר לבריאות הציבור ורפואה קהילתית באוניברסיטה העברית.

בדו"ח צוין כי במהלך השבועיים האחרונים, החל מאחרי ראש השנה, ניכרת עלייה באחוז הנפטרים מתוך החולים המאושפזים במצב בינוני וקשה. חברי הצוות מעלים אפשרות לפיה התמותה המוגברת שנרשמה נובעת מירידה כללית בביצועי מערכת הבריאות, בעיקר בשל העומס הרב שנוצר בבתי החולים בעת האחרונה, לצד הלחץ על הצוותים הרפואיים בשל המצב הנוכחי. להערכה צורפה הסתייגות לפיה יתכן גם כי חלק מהחולים מגיעים מאוחר מדי לבתי החולים כדי לקבל טיפול.

עוד עולה מהנתונים כי במהלך חודש ספטמבר נרשמה תמותה בהיקף נרחב מהצפוי. לדו"ח החמור צורף גרף המראה כי חלה ירידה משמעותית במספר ימי האשפוז של מי שנפטר מקורונה בחודש האחרון, וכי ממוצע הימים עד לתמותה מהמחלה ירד מ-15 ימים לכ-11 ימים מתחילת חודש ספטמבר. "מדובר באינדיקטור לירידה אפשרית ביכולת ההישרדות של מערכת הבריאות", הבהירו.

החוקרים סבורים כי הסגר הנוכחי טרם הציג תוצאה מקווה. "ייתכן שחוסר היעילות של הסגר נובע גם מהדבקה של חולים בתוך הבית שלהם. ניתן להגיד כי בוודאות תידרש הארכה של הסגר, כדי לקבל ממנו אפקט מספק", הסבירו, והוסיפו כי לדעתם לטענתם מטרת העל של המאבק בנגיף היא להגיע לרמות תחלואה שיאפשרו לנקוט באמצעים של בידוד, באופן שיוביל ל"כיבוי של התפרצויות", עד לזמן בו יהיה חיסון נגיש שיופץ בשוק.

לצד זאת הציעו החוקרים כי במערכת החינוך יחזרו לפעול במודל של קפסולות עם הפרדה של הסגל החינוכי, זאת בשונה למודל הקודם שיושם. מבחינת חזרה לפעילות במשק באופן נרחב הציעו החוקרים לאפשר זאת ללא התקהלויות במקומות סגורים, בדומה למה שהיה נהוג במתווה האזורים האדומים.

קורונה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}