לפנות בוקר: המליאה אישרה את הגבלת ההפגנות
הסגר הכללי וההדוק כבר הוטל, אך נראה היה כי עיקר השיח בתקופה האחרונה היה דווקא בנושא הגבלת ההפגנות, נושא שהפך לסלע המריבה וסימן את המחנות הפוליטיים משמאל ומימין • לפנות בוקר, חרף הימנעותם והתנגדותם של כמה מחברי 'כחול לבן' אישרה המליאה את הצעת החוק על פיה בכוחה של הממשלה יהיה להכריז על מצב חירום שימנע את המשך קיומן הנרחב של ההפגנות
- ארי קלמן
- י"ב תשרי התשפ"א
בסמוך לשעה 05:00 מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה, בחוק תמכו 46 חברי כנסת ו-38 התנגדו.
על פי ההצעה, הממשלה תוכל להכריז על "מצב חירום מיוחד בשל נגיף הקורונה" למשך שבוע, אם שוכנעה בהתפשטות רחבה של הנגיף הגורמת לפגיעה חמורה בבריאות הציבור ובתנאי שתקנות הסגר עומדות בתוקף; את ההכרזה תוכל הממשלה להאריך לתקופות נוספות של שבוע עד סה"כ 21 ימים, והיא תובא לוועדת החוקה בסמוך להחלטה על ההארכה, והוועדה תוכל לבטל את ההכרזה בדיעבד.
הממשלה באישור ועדת החוקה יכולה להאריך את ההכרזה לתקופות נוספות של שבועיים כל עוד תקנות הסגר בתוקף.
גם ב"מצב חירום מיוחד" שיוכרז בעת סגר, לא ניתן יהיה למנוע לחלוטין תפילות, הפגנות או טקס דתי, אך ניתן יהיה לקבוע הגבלות על ההתקהלות בהם, לרבות הגבלה על מספר המשתתפים. כמו כן ב"מצב חירום מיוחד", ניתן יהיה להגביל את היציאה של אדם להפגנה עד למרחק המותר ליציאה ממקום המגורים, העומד בתקנות הנוכחיות על 1000 מטר.
טרם ההצבעה, נאמו חברי הכנסת במרתון נאומים שנמשך כשלוש שעות, כך חה״כ רם בן ברק הדגיש כי אחוז ההדבקות בהפגנות היא אפסית ואילו כניסת תלמידי ישיבות מחו"ל גרמה התפרצות המגיפה.
ח"כ יוליה מלינובסקי אמרה: "לפני שאימפריית בריה"מ התפרקה קרו כל מיני דברים קיצוניים – מה שרואים כיום זה בדיוק אותו הדבר. הממשלה איבדה שלטה ועושה דברים קיצוניים. אבל היום זה לא פעם – האזרחים כבר יודעים לצאת ולהפגין. אבל לא שם ההדבקות. הערים שבה יש אחוזי הדבקה אלו אלעד, ביתר עילית, מודיעין עילית, והם לא באים להפגנות. עליית ההדבקה החלה בסוף אוגוסט וזה בדיוק תחילת הלימודים בישיבות. שיעור בדיקות במגזר החרדי הוא 1 מתוך 4. כשטענתי זאת בעבר, אמרו לי 'את אנטישמית' אבל אלו העובדות והנתונים. ועדיין אנחנו לא יודעים מה יהיה אחרי התמונות של ראש השנה, יום כיפור, סוכות ושחרור בחורי הישיבות. תהיה פה הדבקה גדולה".
חלק מחברי כחול לבן הצביעו נגד החוק חרף סיכום, כך חברי הכנסת מיקי חיימוביץ ורם שפע וכן השר אורית פרקש הכהן שנעדרה מהדיון, ח"כ חיימוביץ, שהודיעה שתצביע נגד הסבירה: "היום זוהי שעת המבחן שלי. זוהי שעת מבחן בכל מה שנוגע לדמוקרטיה, לחופש הביטוי, חופש הפרט וחופש התנועה. בנוסף, זוהי גם שעת מבחן לאמון הקלוש שעוד נשאר בין המערכת הפוליטית לבין האזרחים בישראל. כדי שנצליח בניהול המגפה, אנחנו לא צריכים לכפות על אזרחי ישראל צעדים מרחיקי לכת, אלא לקבל על עצמנו יושרה, דאגה וחמלה אמתית לשלום כל אזרחי המדינה, ובכך לרתום אותם לדרך משותפת, שתתגבר על המשבר הבריאותי, כמו גם על המשבר הכלכלי והחברתי שאליו נקלענו".
יו"ר ועדת החוקה חוק ומשפט, יעקב אשר סיכם את הדיון: "יכול להיות שהיו טעויות, אבל לא שמעתי אף אחד מהאופוזיציה שאומר לא לפתוח. כולם נחמדים. אף אחד לא רוצה להיות האיש הרע. צריך גם לומר מה לא לעשות, לא רק מה לעשות. ניהלנו דיון ארוך וממצה בוועדה. הפרוטוקולים יעידו. גם אם מישהו מחר ירצה ללכת לבגץ, אני מוכן להגיד – עשינו עבודה מקצועית. האזנו ובדקנו כל דבר. נדבקים בהפגנות או לא, נדבקים יותר בבתי כנסת? אני לא אוהב את החיבור, גם כשהוא נעשה על ידי חלק מחברי. לא היה צריך להיות החיבור הזה. אם מורה צריך להגיד ל-40 תלמידים, ממחר אסור לשחק בכדור, אבל חלק מהילדים יכולים, ברור שמורה כזה מאבד שליטה על הכיתה. זו מהות החוק. יש פגיעה בזכות ההפגנה. בוועדה הגנו על הזכות הזו ואני הגנתי על הזכות הזו. יסוד התביעה שלא יהיה מצב שמדברים על מצב חירום, להכניס מדינה לסגר שאף אחד לא רוצה, אי אפשר שמימיני מיכאל ומשמאלי גבריאל וכאן רוקדים וכאן מפגינים".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות