כ"ג כסלו התשפ"ה
24.12.2024
"אין כסף בחשבון הבנק"

בעקבות הקורונה: פגיעה בהכנסות בתי החולים

משרדי האוצר והבריאות הציגו בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות נתונים שמראים על ירידה ניכרת בפעילות בתי החולים ב-2020 מה שמוביל לירידה משמעותית בהכנסות ללא ירידה מקבילה בהוצאות ולכן נוצר גירעון תקציבי משמעותי • "לבתי החולים של ירושלים ולבתי החולים בכלל אין כסף בחשבון הבנק"

בעקבות הקורונה: פגיעה בהכנסות בתי החולים
בית החולים שיבא צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת דנה הבוקר (שלישי) בהצעת חוק של משרד הבריאות להסדרת ההתחשבנות בין קופות החולים לבתי החולים לשנת 2020. ההסדר המוצע מתבסס על ההסדר הקיים שיושם בשנים 2017-2018 ולצד זאת, לאור משבר הקורונה מוצע לחייב את קופות החולים לשלם לבתי החולים סכום של 100-101.5% מגובה ההתחשבנות לשנת 2019, במטרה למנוע פגיעה כלכלית קשה בבתי החולים עקב משבר הקורונה.

נתונים של משרד האוצר ומשרד הבריאות שהוצגו בוועדה הצביעו על ירידה ניכרת בפעילות בתי החולים ב-2020 שהביאה לירידה משמעותית בהכנסות ללא ירידה מקבילה בהוצאות ולכן נוצר גירעון תקציבי משמעותי, בעיקר בחודשים מרץ-מאי. במקביל על פי הנתונים הכנסות קופות החולים לא נפגעו בתקופת המשבר.

נועה היימן, רפרנטית בריאות באגף התקציבים במשרד האוצר הסבירה: "אנחנו מאמינים שיש פה שילוב של הגנה מינימלית על שני הצדדים. הסדר מאוזן בשנה קשה עם המון אי ודאות, שמתבסס על הקפאת מצב של מה שהיה בשנה הקודמת. בכל שינוי תמיד יהיה צד מרוויח וצד מפסיד ולכן יהיה גם מי שלא מרוצה. החוק הזה אם יעבור יגן בעיקר על בתי החולים הקטנים והפריפריאליים. הגדולים יודעים לייצר פעילות ולהחזיר את מצבם הכספי לאיזון".

יו"ר הוועדה ח"כ חיים כץ דרש להכניס להסדר שירות של מד"א שיעניק לחולים טיפול ראשוני בביתם כתחליף להגעה למיון בבתי החולים: "מדברים כל הזמן על החשש מקריסה של בתי החולים. מדובר בשירות חשוב שיכול להפחית משמעותית את העומס על חדרי המיון, לפנות משאבים וכוח אדם ולשפר את השירות למטופלים. המשבר הזה יכול להיות הזדמנות טובה לשפר את כל המערכת למען אזרחי ישראל". בנוסף, ביקר ח"כ כץ את משרד האוצר על כץ שהוא מסיט תקציבים מהקופות לבתי החולים ולא הקצה תקציב תוספתי לטיפול עקב הפגיעה בהכנסות בתי החולים הציבוריים: "האוצר הגיע לחתונה עם מעטפה ריקה. רוצים להעביר כסף מאלה לאלה ולא לתת מעצמם, שיוציאו כסף מהכיס וישלמו".

סגן שר הבריאות, ח"כ יואב קיש: "בתי החולים הציבוריים נמצאים כרגע בקושי תזרימי עצום והקופות המשיכו לקבל תקציבים כרגיל. לכן מטרת החוק היא להסדיר את המשבר בנקודת הזמן הזאת. אפשר להיכנס לעומק ולעשות הכל הרבה יותר טוב אבל אם לא נעביר את זה עד יום רביעי כשהכנסת יוצאת לפגרה בתי החולים לא יקבלו את הכסף, וביומיים לא נצליח לתקן את כל מנגנוני הבריאות. בעת אירוע משברי צריך קודם כל לתת את המענה, שבתי החולים ידעו שלפחות את המשכורות של החודש הזה והחודש הבא הם יכולים לשלם".

פרופ' עופר מרין, מנכ"ל בית החולים שערי צדק אמר כי "לבתי החולים של ירושלים ולבתי החולים בכלל אין כסף בחשבון הבנק, וזה מתורגם בצורה ישירה ליכולת שלנו להתמודד עם הקורונה. אתמול עסקנו עד אמצע הלילה בלחפש מקום נוסף כדי לקלוט עוד חולי קורונה. כרגע אנחנו עומדים להכשיר את חדר האוכל שלנו שיוכל להכיל עוד 60 חולים, אנחנו מתעכבים כי אין לנו כסף לקנות מיטות ולבצע שינויים נדרשים. על אף שמדווח כי ניתנו תקציבים לשיפוי הוצאות הקורונה, לשערי צדק לא הועבר עד היום שקל אחד. אם לא נקבל תקציב לא נוכל להתמודד עם החולים וזה יהיה על המצפון שלכם. המאבק על הכלכלה קשה לי לא פחות מהמאבק על החולים, שאנשי האוצר יתעוררו ויתנו כבר תשובות".

רות רלבג, סמנכ"לית שירותי בריאות כללית טענה כי " ההצעה מנתקת את הפעילות מהכסף ויש בה אלמנט של קנס לקופות החולים. הרבה בתי חולים בארץ נמצאים הרבה מתחת להוצאות 2019 כי פחות אנשים הגיעו לבתי החולים, נערכו פחות ניתוחים וכו', לכן בבתי חולים רבים ניאלץ לשלם הרבה מעבר לפעילות שבוצעה. צריך למצוא פתרונות לבתי החולים שזקוקים לעזרה ולא לשים את היד בכיס של הקופות, ההסדר המוצע יביא לקריסה של קופות החולים. יש 52,000 חולים בישראל. רק 1,300 מאושפזים, 50% מהם מוגדרים קשים. המשמעות היא שמעל 50,000 מהחולים מטופלים על ידי קופות החולים, לצד תחלואות שגרתיות רגילות. הקופות הן שמטפלות ברוב המשבר. עד עכשיו הקורונה עלתה לנו 1.2 מיליארד שקל".

 

בתי חולים קופות חולים קורונה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}