כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024
עד 120 ימים

לאחר ליל דיונים ארוך: ועדת הכספים אישרה את הפשרה

הבחירות כבר לא באופק: בתום לילה ארוך ומייגע הסכימו נציגי סיעות הבית בוועדת הכספים לאשר בקריאה שניה ושלישית את הצעת החוק של ח"כ צבי האוזר לדחיית התקציב, שתביא למניעת הבחירות • בנוסף, סוכם כי יתווסף תקציב של כ-11 מיליארד ש"ח למימון תוכניות שונות בתחום הרווחה והחינוך

לאחר ליל דיונים ארוך: ועדת הכספים אישרה את הפשרה
ח"כ צבי האוזר צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

סוף סוף המתח נשבר במעט, ונדמה כי האיום בהליכה לבחירות, הוסר בנתיים ונדחה בכמה חודשים. אחרי שוועדת הכספים אישרה לקריאה שנייה ושלישית את דחיית המועד האחרון להעברת התקציב ב-120 ימים.

על פי מה שנקבע, המועד הקובע להעמדת התקציב, יהיה ה-23 בדצמבר 2020. במסגרת התיקון, סיכמה ועדת הכספים עם שר האוצר על תוספת של 11 מיליארד ₪ לתקציב המדינה לשנת 2020, נוסף על ההצמדה למדד המחירים לצרכן.

סה"כ לפי הסיכום, יעמוד התקציב המעודכן על 411 מיליארד ש"ח. התקציב נועד לממן בין השאר תוכניות וצרכים שונים שמומנו בשנת 2019 ולא נמצא להם מקור תקציבי בשל התקציב ההמשכי, לצד תוספות תקציביות ותוכניות נוספות - התוכנית המלאה לשימושי התקציב תוצג בפני ועדת הכספים עד ל-13.9.

בתום ליל דיונים ארוך, עם למעלה מ-100 הסתייגויות, רביזיות, טענת נושא חדש ודיון מעמיק, אישרה לפנות בוקר ועדת הכספים, את הצעת חוק-יסוד: הכנסת (תיקון - התפזרות בשל אי-קבלת חוק תקציב) (הוראת שעה) של חבר הכנסת צבי האוזר, לקריאה שנייה ושלישית.

את הדיון בוועדה ניהל ח"כ יצחק פינדרוס לאור מצבו הבריאותי של ח"כ משה גפני שעבר בשבוע שעבר שני צנתורים.

על פי ההצעה: נקבע בין היתר, שבשנה בה התקיימו בחירות אחרי המועד להגשת חוק תקציב, יהיה היום הקובע שלאחריו יראו את הכנסת כאילו החליטה על התפזרותה לפני גמר כהונתה - 3 חודשים מיום תחילת שנת הכספים או תוך 100 ימים מיום כינון הממשלה, לפי המאוחר. בהצעת החוק נקבע, כי בתקופת כהונתה של הכנסת ה-23 יהיה היום הקובע 220 ימים מיום כינון הממשלה ולא 100 ימים כאמור.

מסיבת עיתונאים של ראש הממשלה נתניהו - 23.8.20

בדברי ההסבר נכתב: "מדינת ישראל מתמודדת עם משבר לאומי כתוצאה מהתפרצות והתפשטות נגיף הקורונה. המשבר מנוהל על-ידי ממשלת אחדות וחירום לאומית שהוקמה בפרט לצורך התמודדות עם השלכות התפרצות המגפה כאמור. מאפייני המשבר והשלכות ארוכות הטווח שלו יצרו אי-ודאות כלכלית מובהקת. על זאת מתווסף אתגר לאומי, בו ישראל עלולה להתמודד לראשונה בחורף הקרוב עם אירוע המשלב התפרצות נגיף הקורונה יחד עם התפרצות נגיף השפעת".

בהתאם לכך נאמר, כי "מצב מיוחד וחסר תקדים זה מצריך מסגרת זמנים שונה לשם גיבוש תקציב מדינה מזו הקבועה בחוק היסוד. פיזור הכנסת בעת זו יפגע פגיעה של ממש באיתנות משקי הבית, ביציבות הכלכלית הישראלית באינטרס הציבורי הכולל".

במהלך הדיון שונתה ההצעה ונקבעה על 120 ימים, במקום 100 ימים בחוק המקורי. המועד הקובע למניין תום 120 הימים יהיה ה-23 בדצמבר 2020.

כמו כן, נקבע במסגרת הוראת שעה כי לעניין התקציב ההמשכי לשנת 2020, שר האוצר יביא לאישור הממשלה הצעה לתוספת התקציב, לפיה הממשלה תהייה רשאית להוציא בכל חודש סכום השווה לחלק ה-12 של התקציב השנתי הקודם, בתוספת מדד המחירים לצרכן ובתוספת 11 מיליארד ₪, ובלבד ששר האוצר יביא לאישור של ועדת הכספים תכנית פעולות מפורטת לשימוש בהוצאה הממשלתית המותרת לתקופת 120 הימים, לרבות פעולות ותמיכות.

כזכור, כשעה לפני התכנסות הוועדה שנית ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא הצהרה בה הודיע בגלוי כי הוא תומך בהצעת הפשרה, כשאמר "מתוך אחריות לאומית החלטתי הערב לקבל את הצעת הפשרה של ח״כ האוזר. ההצעה הזו מאפשרת הזרמת כסף מיידי לאזרחים ולכלכלה והיא מונעת את הצורך בבחירות. ההצעה הזאת תביא תקציב מיוחד שיאפשר לנו להזרים כסף עכשיו לפתיחת שנת הלימודים, לסיוע לאזרחי ישראל, להחזרת מקומות עבודה, לבריאות ולכל התחומים. זה הזמן לאחדות וזה לא הזמן לבחירות וצריך להפסיק עם הממשלה בתוך הממשלה", הצהיר נתניהו.

כאמור, התוכנית תובא לאישור הוועדה עד ל-13 בספטמבר. כל עוד לא אישרה ועדת הכספים את תכנית הפעולות המפורטת, לא תהיה רשאית הממשלה להוציא את 11 מיליארד השקלים.  כל שינוי בגובה של מעל 15 אחוזים בתוכנית זו, ידרוש את אישור ועדת הכספים.

 

ועדת הכספים בחירות תקציב המדינה צבי האוזר יצחק פינדרוס מפלגת כחול לבן ליכוד

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}