כ"ד כסלו התשפ"ה
25.12.2024
הפיצוץ בקואליציה

צפו: לא נהיה מוכנים להיות תרנגול הכפרות

"לא נהיה מוכנים להיות תרנגול הכפרות של המאבק הבין-גושי בממשלה", כך אמר הערב ח"כ יעקב אשר בפתח דיון בוועדת החוקה שבראשותו. הוא הוסיף ואמר לחברי האופוזיציה: "גם אני נמצא בימים שאני לא אוהב את התנהלות הממשלה ולכן זה לגיטימי שתתקפו דברים אבל שזה לא יגיע לרמה אישית"

צפו: לא נהיה מוכנים להיות תרנגול הכפרות
יעקב אשר בראשות וועדת החוקה צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

בדיון ועדת החוקה התייחס הערב (רביעי) יושב ראש הוועדה חבר הכנסת יעקב אשר למשבר אליו נקלעה הקואליציה, לאחר שחוק תועבה עבר בתמיכת כחול לבן וחלק מהליכוד.

יעקב אשר בוועדת החוקה מתייחס לסערה בקואליציה

"יש לנו כעס גדול מאוד לי אישית ולחבריי על מה שקרה היום במליאה ועם כל הרצון הפוליטי לעשות כל מיני דברים, כי לא נהיה מוכנים להיות תרנגול הכפרות של המאבק הבין-גושי בממשלה, ועם כל הנטייה הטבעית לא היתה לי ולחבריי דקה אחת של מחשבה לדחות את ההצבעה היום רק מסיבה של פיקוח נפש דוחה הכול", אמר ח"כ אשר והוסיף; "לא היה לי רגע אחד מחשבה לשחק עם פיקוח נפש לטובת דבר פוליטי כזה או אחר ומי שחשב שאנחנו הולכים לצעד כזה לא מכיר את ה-DNA הבסיסי שלנו".

לדבריו: "יש מחלוקת גדולה על החוק אבל אין מחלוקת על כך שנעשתה עבודה מעמיקה בוועדה שעות ארוכות. גורמי החברה האזרחית מכל גווני הקשת קיבלו את ביטויים פה, ניהלנו דיונים עמוקים על בסיס הצעת חוק שהונחה ואין בה סעיף אחד שלא שונה ולא נהפך וכולם שופרו. מותר לטעון שהוא לא שונה מספיק ואני מכבד את זה. בנינו מודל שייבחן בשבועות הקרובים ויש שני פרקים שאמורים עוד להיכלל בחוק המסגרת ויהיה זמן להפיק לקחים יחד עניינית. סביר להניח שיהיו שינויים שנעשה".

לחבריי האופוזיציה אמר ח"כ אשר: "נכון שאתם אופוזיציה ואתם לא אוהבים לא את הממשלה ולא את התנהלותה וגם אני נמצא בימים שאני לא אוהב את התנהלות הממשלה ולכן זה לגיטימי שתתקפו דברים אבל דבר אחד אנחנו לא צריכים לעשות, שזה לא יגיע לרמה אישית. אחד הדברים שקרו אולי לבושתה של חלק מחברי האופוזיציה שנכחו פה כל הישיבות לעומת חברי הקואליציה שלא תמיד היו פה, ובסוף מאשימים אותי בכל על הדברים שטרם שונו. אמשיך לשמור על פתיחות והגינות, לכבד כל אחד ולספוג כשצריך אבל בסוף יש לנו אחריות כלפי הציבור ואנחנו עושים את המיטב למען הציבור".

לפי הצעת חוק סמכויות מיוחדות להתמודדות עם נגיף הקורונה החדש (הוראת שעה), המכונה "חוק הקורונה הגדול", הממשלה תוסמך להכריז על מצב חירום בשל הקורונה, אם שוכנעה כי "קיים סיכון ממשי להתפשטות רחבה נגיף הקורונה ולפגיעה משמעותית בבריאות הציבור אם לא יינקטו פעולות מכוח הסמכויות הקבועות בחוק זה". זאת, לאחר שהונחה בפניה עמדת שר הבריאות וחוות דעת מקצועית של משרד הבריאות בעניין. במקרים חריגים ההכרזה תיכנס לתוקף מידי גם בטרם פרסומה ברשומות. ביום תחילת החוק יראו כאילו ניתנה כבר הכרזה על מצב חירום שתוקפה 45 יום והממשלה, באישור ועדת החוקה, רשאית להאריך את ההכרזה לתקופות נוספות שלא יעלו על 60 יום כל אחת עד תום הוראת השעה (30.6.21). הכנסת רשאית לבטל את ההכרזה; הממשלה חייבת לבטלה אם חדלו להתקיים הנסיבות המצדיקות אותה.

ביחס לסמכות הממשלה להתקין את התקנות נקבע כי הממשלה תוסמך להתקין תקנות רק בעת הכרזה על מצב החירום בשל קורונה. בתקנות ניתן יהיה לקבוע מגבלות בתחומי החיים השונים – על התנהלותו של הפרט (במרחב הפרטי שלו, כולל בבית מגוריו וברכבו הפרטי, ובמרחב הציבורי), על בתי עסק, פעילויות הפתוחות לציבור, מקומות עבודה, אירועים, מוסדות חינוך, מסגרות רווחה, ועל התחבורה הציבורית.

תוקפן של התקנות לא יעלה על 28 ימים ובמקרה של תקנות הגבלת הפעילות במרחב הפרטי והציבורי תוקפן לא יעלה על 14 ימים. הממשלה תוסמך להאריכן לתקופות נוספות אלו עד תום הוראת השעה ובלבד שההכרזה על מצב החירום קורונה בתוקף.

התקנות אותן תהיה הממשלה רשאית להתקין יחייבו אישור מראש של ועדת החוקה או הוועדות האחרות שהתקנות בתחום סמכותן; אם הוועדה לא קיבלה החלטה בתום 24 שעות ייכנסו התקנות לתוקפן והיא תוכל לאשר אותן או לדחות אותן בפרק זמן של שבוע או שבועיים בהתאם לסוג ההגבלות שבהן; אם לא קיבלה הוועדה החלטה יובאו התקנות למליאת הכנסת. לדרישת הוועדה, התקנות יונחו על שולחן הוועדות בכנסת בליווי התשתית העובדתית שעמדה בבסיס התקנתן.

יעקב אשר וועדת חוקה חוק ומשפט מתח בקואליציה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}