י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
הקורונה בישראל

הפרופסור: השבוע וחצי הקרובים יגידו אם אנחנו בגל שני

פרופ' נמרוד מימון התייחס הבוקר לאיתור שמונה חולי קורונה בבית האבות 'אחוזת אייל' באור יהודה בעת ביצוע בדיקות הסקר • לדבריו: "עצם הסגירה, הבידוד החברתי וחוסר הקשר עם המשפחות הוא עצמו יכול לייצר בעיות רפואיות. אתה נמצא בין הפטיש לסדן"

הפרופסור: השבוע וחצי הקרובים יגידו אם אנחנו בגל שני
אחים ואחיות בבדיקות קורונה צילום: דוברות 'כללית'

כחלק מתוכנית 'מגן אבות ואימהות' של משרד הבריאות, אותרו 6 הדיירים ו-2 אנשי צוות בבית האבות 'אחוזת אייל' כחולי קורונה, זאת כחלק מבדיקות הסקר שערכו. פרופ' נמרוד מימון, מנהל מחלקה פנימית בביה"ח סורוקה, העומד בראש התוכנית שוחח הבוקר (ראשון) עם גולן יוכפז וענת דוידוב ברדיו 103fm על האיתור, על המאבק בהתפשטות הנגיף בבתי האבות וניסה להשיב על השאלה – האם אנחנו בגל שני? בהמשך חיה רמתי, מתאמת קשישים לבתי אבות, התייחסה להתנהלות בעת משבר הקורונה ולביצוע הבדיקות בבתי האבות בישראל.

תוכנית 'מגן אבות ואימהות' פועלת כבר למעלה מחודש ימים בבתי אבות ברחבי הארץ, ומטרתה לאתר מטופלים א-סימפטומטיים אך נשאים של הנגיף ועלולים להפוך לחולים עם הזמן. פרופ' נמרוד מימון הסביר כי "המטרה היא למעשה לאתר מוקדם ולמנוע הדבקה בתוך בתי אבות כשאנחנו יודעים שבתי אבות זו נקודת החולשה, נקודת הרגישות בה הקורונה פוגעת בעוצמה רבה". כמו כן, הוא ציין כי על סמך נתונים סטטיסטיים של החודשים האחרונים בישראל, "הרבה מאוד פגיעות וטרגדיות התרחשו בתוך בתי אבות, המטרה היא באמת לאתר מוקדם ולשבור את שרשרת ההדבקה בתוך בתי האבות".

התוכנית, כך הסביר מנהל מחלקה פנימית בביה"ח סורוקה, מוחלקת ל-2 שלבים, בשלב הראשון מתבצעת סקירה רנדומלית בכל בתי האבות ובחלק השנים מבצעים דיגום יותר חכם לאזורים יותר חמים בהם יש יותר התפרצויות. "לאור יהודה הגענו באופן רנדומלי דווקא, במקרה", הודה הפרופסור. "דיגמנו את כל בית האבות בתחילת השבוע וראינו שיש שם מטפלת שהייתה חיובית והוכנסה לבידוד, כל שאר הדיירים היו שליליים. ברגע שאנחנו מזהים אירוע אחד כזה, של חיובי, מבחינתנו זה אירוע של התפרצות ואנחנו נכנסים לנוהל של ביצוע בדיקות חוזרות תוך מספר ימים. בין שישי לשבת ב-2 לפנות בוקר, קיבלנו תשובה חיובית על 9 מטופלים. אחד אושפז בבית החולים תל השומר ושאר המטופלים עברו לבידוד במרכזים רפואיים גריאטריים", פירט את השתלשלות האירועים.

הוא ביקש לציין לטובה את שיתוף הפעולה עם הרשות המקומית, "ראש הראשות המקומית ליאת שוחט שמהבוקר נכנסה והתערבה במקום. אחת הזרועות החשובות של התוכנית שלנו זה ליצור שיתוף פעולה גם עם הרשויות המקומיות שבתי האבות נמצאים בתוכן". בהמשך, הוא הסביר כי הבדיקות מתבצעות על ידי צוותים של מגן דוד אדום, "שיוצאים לשטח עם תוכנית סדורה לבצע בין 2,500 ל-3,000 בדיקות ביום, כל יום. התוכנית הזאת ניתנת פעם בשבוע עם שינויים קלים בהתאם לאזורים החמים, מבצעים את הבדיקות, שולחים אותן למעבדות. במקרה שלנו אנחנו לא תלויים בקופות החולים. בשבוע האחרון הייתה עליה משמעותית בכמות הבדיקות במדינת ישראל, נוצר קושי בביצוע כל הבדיקות ואנחנו מאוד מקווים שהקושי הזה ייפתר".

פרופ' מימון ציין כי "האירוע הזה הוא אירוע חיובי אחרי תקופה של שבוע וחצי שלא היו לנו אירועים דומים ואחרי תקופה של שקט". לדעתו, "האירוע בעצם מאפיין את כל התקופה שאנחנו נכנסים אליה, מעין מלחמת התשה, אירועים חוזרים בתוך בתי האבות של התפרצויות שלא ניתן למנוע אותם לחלוטין, כל עוד יש כניסה של מטפלים ומבקרים. לא ניתן למנוע לחלוטין ואנחנו מבינים שהכניסה של בני משפחה ומטפלים זה חלק בלתי נפרד מהטיפול וככל שאנחנו עושים את זה אנחנו חושפים את הקשישים לסיכונים".

"מה שהיה לא ניתן לשינוי"

גולן יוכפז תהה מדוע אם כיום רואים את היעילות של התוכנית, לא בוצעו בדיקות מקיפות בבתי החולים מתחילת המגפה. הוא הוסיף ואמר כי לכל אורך הדרך היו מומחים שטענו כי הבדיקות מצילות חיים וכי זו הפעולה הראשונה שמשרד הבריאות צריך לבצע. ראש תוכנית 'מגן אבות ואימהות' הסביר כי "מגפת הקורונה היא מגפה חדשה, היא נפלה על העולם לפני 4 חודשים. אני תמיד אומר שאני אוהב להסתכל קדימה ולפעול קדימה, מה שהיה לא ניתן לשינוי. היו מספר אירועים טרגיים, באמת טרגיים בתחילת הדרך, מאוד כואבים וכל המדינה זוכרת את השמות של אותם בתי אבות שבהם התרחשו האירועים האלה. הם פגעו בבית האבות, אף אחד לא התכוון לזה שזה יקרה".

כמו כן, הוא הביע תמיכה במדיניות שנקט משרד הבריאות לאורך תקופת הקורונה, ואמר: "תאמינו לי שמשרד הבריאות עשה בחודשים האחרונים יותר ממשרדי בריאות ברחבי העולם, הרבה יותר טוב. התוצאות של מדינת ישראל, וכמובן שכל מקרה הוא מקרה טראגי וכואב מאוד, ביחס למתרחש בעולם - יותר טובות. אני לא מסתכל אחורה, זמן לסיכומים יבוא בסוף המגפה בעוד שנה. חייבים לפעול קדימה ולפעול נכון. אף אחד לא חף מטעויות לעולם, מה שיפה זה היכולת למוד לתקן ולעשות יותר טוב, ללמוד מטעויות ולהתקדם קדימה".

חיה רמתי מתאמת קשישים לבתי אבות הצטרפה לשיחה, ואמרה כי בהתאם לדברים שראתה ושמעה לאורך תקופת הקורונה, "כשפניתי לבתי האבות בתחילת הדרך כשפרצה המגפה - לא ניתן היה להיכנס לבתי אבות בכלל. הייתה תקופה ראשונה שבה לא קיבלו בכלל דיירים חדשים. הם מאוד נזהרו, עשו כל מה שיכלו על מנת שלא תגיע המגפה אליהם ולא תכנס בפתח ביתם. אחר כך התארגנו ובנו קונסטרוקציות שלמות על מנת שמשפחות יוכלו לבוא ולפגוש את בני המשפחה שלהם בדרך מאוד מוגנת, כניסות מהצד, כל מיני עזרים כדי שיהיה ניתן להיפגש".

בשבוע האחרון, החלו דיווחים על כך שתתאפשר כניסת משפחות לבתי אבות ללא הגבלה, אך האם הדבר יתאפשר לאחר הגילוי? פרופ' מימון הסביר כי "על מנת לעצור מגפה חייבים לבצע בידוד, לסגור. אנחנו יודעים שעצם הסגירה, הבידוד החברתי וחוסר הקשר עם המשפחות הוא עצמו יכול לייצר בעיות רפואיות. אתה נמצא בין הפטיש לסדן, בין הרצון למנוע את התפשטות הקורונה בתוך בתי האבות לבין הרצון לייצר קשר אמיתי עם בני המשפחות, שהוא מאוד חשוב לבריאותם של הדיירים. שתי האופציות עומדות אחת מול השנייה וככל שהזמן עובר אנחנו מבינים שנזקי הבידוד גדולים ונזקי הקורונה גם גדולים וצריך לבחור בין שתי ברירות שהן קשות".

לסיום, ענת דוידוב שאלה את ראש התוכנית 'מגן אבות ואימהות' האם לדעתו אנחנו נמצאים בתחילתו של גל קורונה שני, הוא השיב: "שאלה טובה, יש חששות כאלה, השבוע וחצי הקרובים יגידו לנו. באופן אישי כרופא ומנהל מחלה פנימית בסורוקה, בתצפית שלי ממה שקורה בדרום, שהמספרים בעליה שנמשכת שבועיים-שלושה, לא ראינו עליה באשפוזים בבתי החולים - אז נראה".

עריכה: עופרי גליכמן, 103FM

בתי אבות קורונה נמרוד מימון

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}