י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
ביקורת קשה

מסקנות הוועדה: כשלים ומחדלים חמורים בהתנהלות הממשלה במשבר הקורונה

פורסמו מסקנות דו"ח הוועדה לנושא הקורונה בכנסת, להתנהלות הממשלה בטיפול במשבר • גופי החירום מודרו, אי עמידה בכמות הבדיקות, כישלון בהשגת ציוד רפואי ממדינות זרות, ועוד • יש להעמיד נציגים למגזר החרדי והערבי שיהיו חלק קבוע מקבלת ההחלטות • יו"ר הועדה ח"כ עופר שלח: 'השלכות כלכליות וחברתיות קשות, שאיתן נתמודד עוד זמן רב'

מסקנות הוועדה: כשלים ומחדלים חמורים בהתנהלות הממשלה במשבר הקורונה
עופר שלח צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

הוועדה לנושא הקורונה בכנסת בראשות ח"כ עפר שלח ממפלגת יש עתיד-תל"ם, פרסמה היום את הדוח הסופי על התנהלות הממשלה בטיפול במשבר, וחשפה שורה של מחדלים בניהול המשבר. בדוח נכתב בין היתר כי גופי החירום מודרו, לא הייתה עמידה ביעד כמות הבדיקות שקבעה הממשלה, שכוח האדם לטיפול במונשמים לא היה מספיק במקרה של התפרצות חמורה ושקיים מחסור חמור במידע שישמש לקבלת ההחלטות ולהסברה.

מסקנות והמלצות הדוח הסופי מגיע בחלוף כחודשיים של משבר הקורונה בישראל, הווועדה טוענת כי "תקופת ההיערכות" - החודשיים הראשונים מאז הוכרזה הקורונה כמגיפה עולמית - לא נוצלו להתכוננות להתמודדות עם המשבר, לא בהיבטי רכש ולא בהיבטים של עבודת המטה וגיבוש תמונת המודיעין הנדרש לקבלת החלטות, וגם לא בהיבטי ההתכוננות המערכתית - הקמת קבינט, חלוקת תחומי אחריות בין גופי הממשל השונים וגיבוש מערכת הבריאות להתמודדות המנצלת את מירב המשאבים.

בדוח נכתב כי לאורך כל דיוני הוועדה "עלה במלוא חומרתו" המחסור במידע אמין, מקיף ורלבנטי, שישמש הן בתהליך קבלת ההחלטות והן להסברה לציבור. "הבלבול הזה הוקרן גם לציבור והגביר את אי-האמון בהחלטות", נכתב.

בדוח עוד נכתב כי תרחיש הייחוס לקבלת ההחלטות שעובד במכון גרטנר התבסס על הנחות מתמטיות בלבד לשיעור הדבקה, והתוצאה בפועל הייתה שגורמים שונים עיצבו "אסטרטגיית יציאה" ללא בסיס עובדתי משותף של ממש.

הדוח קובע כי ההצטיידות בפריטים חיוניים להתמודדות עם הקורונה הייתה בשיעור נמוך יחסית למה שנדרש, למרות עבודתם המאומצת של גופי הבטחון, כך למשל, למרות העיסוק הציבורי הנרחב והיעד שהוגדר למכונות הנשמה (7000), עד ל-1 במאי נוספו למערכת רק 426 מכונות. תמונה דומה עולה ביחס לרכיבי מיגון שונים. המסקנה העיקרית היא שאין לסמוך, בעת מגיפה עולמית, על רכש בחו"ל.

גם אם יהיו מספיק של הנשמה, חומרי הרדמה וחמצן- במצבת כוח האדם הנוכחית לא ניתן לטפל כראוי ב-5000 מונשמים. המספר המקסימלי שבו יכולה המערכת לעמוד בתנאי כוח האדם הקיים הוא 3000 מונשמים בלבד – נתון שעלול להביא את ישראל ל"תרחיש איטלקי" בהיקף נרחב.

בנוסף נקבע כי יש להעמיד נציגים למגזר הערבי ולמגזר החרדי שיהיו חלק קבוע מצוות קבלת ההחלטות ברשות. נציגים אלה אף ישמשו כאופרטורים ייעודיים עם הפעלתה של הרשות

לגבי יעדי הבדיקות נכתב בדוח כי הממשלה לא עמדה ביעד, הבדיקות בחודשי המשבר והבדיקות בפועל לא עברו את סף 10 אלפים הבדיקות באף אחד מימי חודש מאי. עוד נכתב שלא חל שיפור לגבי קיצור הזמן בין הבדיקה לקבלת תוצאותיה.

יו"ר הוועדה ח"כ עופר שלח מסר "הוועדה משלימה היום את עבודתה, ומניחה המלצות ליישום מיידי. למרות זמן לא מועט להיערכות, משבר הקורונה נוהל באופן לא סדור, דבר שיש לו השלכות כלכליות וחברתיות קשות, שאיתן נתמודד עוד זמן רב. יישום ההמלצות שלנו והפקת הלקחים חיוניים, אם ברצוננו לצאת מן המשבר הנוכחי ולהיות מוכנים טוב יותר לעתיד".

קורונה עופר שלח

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}