בדרך לביקור היסטורי: "החלת ריבונות? ישראל תחליט"
רגע לפני ביקורו בישראל מחר: מזכיר המדינה האמריקני פומפאו בראיון בלעדי עם כתב המדיני של "ישראל היום"-אריאל כהנא. על הריבונות: "אני רוצה להבין מה הממשלה החדשה חושבת". על המאבק בקורונה: "ישראלים ואמריקנים פועלים במשותף למציאת תרופה".ועל סין: "הם ניסו להחביא את הנגיף"
- יענקי פרבר
- י"ח אייר התש"פ
בתום חודשים ארוכים שבהם לא נראה בישראל מנהיג זר, לא רק בגלל הקורונה אלא עוד קודם לכן בשל רצף מערכות הבחירות, ינחת מחר בישראל מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו.
פומפאו בראיון בלעדי ל"ישראל היום" בטרם ימריא מוושינגטון אמר: "הפגישה מספיק חשובה כדי שנקיים אותה פנים אל פנים".
למזכיר המדינה האמריקני מדובר בנסיעה מדינית ראשונה זה זמן רב, ויש משהו סמלי בכך שבניסיון שלו להתחיל לחזור לשגרה הוא בוחר לבקר דווקא אצלנו. עם כניסתו לתפקיד לפני כשנתיים, היתה ישראל היעד הראשון שאליו המריא כבר ביומו הראשון בתפקיד.
כעת, כשאצלנו עומדים סוף־סוף להשביע ממשלה חדשה, מזכיר המדינה הידוע באהדתו ליהודים שוב מגיע. הוא יפגוש את ראש הממשלה נתניהו ואת "ג'נרל גנץ", כפי שעדיין נקרא יו"ר כחול לבן בפי האמריקנים. גם עם שגריר ארה"ב בישראל, דיוויד פרידמן, הוא ישוחח, אך מפאת הקורונה לא ילון בישראל.
"המגיפה עוד כאן", הוא אומר ותוקף את סין על התנהלותה במשבר. אחד הנושאים שבהם יעסוק פומפאו בישראל הוא יישום חזון השלום של ממשל טראמפ. הבכיר האמריקני רומז שמצד הממשל יש אור ירוק לריבונות, אך נמנע מאמירה מפורשת.
לשאלה האם יש מטרה ספציפית לביקור אמר:
"יש נושאים רבים שאני מעוניין לדון לגביהם עם ראש הממשלה והגנרל גנץ. האיומים מצד איראן, וכיצד נמשיך לעבוד יחד כדי להרתיע אותם ולמנוע מהם מלהגיע לנשק גרעיני. אעדכן אותם על ההתקדמות שאנו עושים לגבי חזון השלום של הנשיא טראמפ. ויש כמובן שורה של סוגיות בנוגע למשבר הקורונה, ביניהן עבודה ישראלית־אמריקנית למציאת תרופה".
על הצעד הצפוי של החלת הריבונות בחלקים של יו"ש שהוא נושא מרכזי על סדר יומה של הממשלה החדשה אמר:
"יהיו לנו שיחות עם רה"מ וגנץ לגבי התוכנית ומה הם חושבים עליה".
על הדיווחים בישראל שהוא מתכוון לבקש מנתניהו ומגנץ לדחות את הצעד הזה ולא לבצע אותו עכשיו, התייחס ואמר:
"אמרתי בעבר שזו החלטה שישראל תעשה. אני רוצה להבין כיצד הממשלה החדשה חושבת על כך".
על הנקודת המבט של פומפאו, האם יש אור ירוק לעשות זאת כפי שהוסכם בינואר אמר:
"שוב, אני מתכוון לשמוע מה הם חושבים בנדון. עברו כמה חודשים, ובסוף זו החלטה ישראלית. עם זאת, בהחלט נדון יחדיו כיצד אפשר בדרך הטובה ביותר ליישם את חזון השלום שראש הממשלה הסכים לו".
על האם יש התנגדות כאן באזור על ידי חלק משכנותיה של ישראל למהלך הריבונות, בירדן ובחלק ממדינות המפרץ. האם בארה"ב מנסים להעביר להן מסרים מרגיעים, ענה פומפאו ואמר:
"היינו בקשר עם כל המדינות האלה, הן שותפות וחברות טובות. יודעים שהן מודאגות והבאנו זאת בחשבון בחזון השלום. אתה יכול לראות זאת במסמך. כל האלמנטים האלה הם חלק מהמשחק. יצרנו תוכנית שמעניקה חיים טובים יותר לעם הפלשתיני, וגם זה חשוב לאותן מדינות ערביות".
על כך שבאירופה ובמקומות אחרים יש מי שטוענים שהתוכנית מנוגדת לשלום ואפילו הורגת אותו. התייחס ואמר:
"אמרנו פעמים רבות בעבר שהתוכנית מקדמת את השלום, ובניגוד לתוכניות שהוצגו בעבר, היא מציאותית. הן לא היו מפורטות ולא אפשריות ליישום. אנו חושבים שהתוכנית הזו נותנת מענה לדרישות היסודיות של הישראלים והפלשתינים, היא מפורטת ואפשרית ליישום".
בראיון ל"ישראל היום" אמר השגריר פרידמן בשבוע שעבר, שניתן יהיה להחיל את מהלך הריבונות בתוך שבועות אחדים. דעתו של פומפאו בנושא:
"זה ברור. הבהרנו מה אנו מאמינים שהולם את דרישות החוק הבינלאומי. הבהרנו גם שישראל יכולה לקבל את ההחלטות המשפטיות שלה וראינו זאת כשבתי משפט בישראל פסקו לגבי פיסת קרקע, אם ההתיישבות בה עונה לדרישות החוק הישראלי, או לא. זו תהיה החלטה ישראלית, ואנחנו נשתף את הדעות שלנו בדרך הטובה ביותר, באופן שיעלה בקנה אחד עם חזון השלום".
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות