מומחים: המסכות מסייעות לפושעים ומורידות לנו ביטחון עצמי
שגרת הקורונה והחיוב לעטות מסכה, פותחת פתח לפושעים הרוצים להסתתר תחת המסכה • בספרד, אדם החשוד כפעיל דעא''ש, הודה שהמסכה 'מקילה' עליו את החיים • מומחים טוענים: אנחנו עדיין רחוקים מאלגוריתם טוב מספיק שיזהה פנים של אדם העוטה מסכה
- משה פריד
- י"ז אייר התש"פ
בעוד שבישראל ובמדינות רבות אחרות חוזרים בהדרגתיות לשגרה, מתברר כי לא נחזור לשגרה כפי שהכרנו, אלא אנו נכנסים לסוג "שגרת קורונה", בשגרה הזאת מסכות הפנים הופכות לחלק בלתי נפרד מחיינו, וככל הנראה יישארו עמנו עוד זמן רב.
ממשלות רבות מורות על חבישתן לא רק ככלי הגנה, אלא גם ככלי שתורם להורדת סף החרדה. אבל מתברר גם כי לשימוש במסכות יש השפעות לא פשוטות על החיים של כולנו.
המסיכה עלולה למשל להוות בעיה במלחמה בפשע. לפני ההתפרצות, פושעים היו נוהגים לעטות מסכה על פניהם כדי להסתיר את זהותם ועוררו חשד כשהבחינו בהם חובשים מסכות. היום המצב שונה: כולם עוטים מסכות - ולכן, קשה הרבה יותר לאתר חשודים בביצוע פשעים.
עד כמה שזה נשמע אירוני, בספרד כבר מישהו השתמש במסיכה על מנת להסתיר את פניו, שר הפנים הספרדי סיפר כי המשטרה עצרה אדם החשוד כפעיל טרור של ארגון דעא"ש. פעיל הטרור בקושי יצא מהבית, אולם הודה כי בימים שכן היה יוצא, היה משתמש במסכה כדי "שלא יעלו עליו".
בשנים האחרונות, טכנולוגיות של זיהוי פנים התקדמו מאוד ותרמו רבות לגורמי האכיפה ביכולת שלהם לזהות חשודים ולהביאם לדין. כעת, מומחים מסבירים שבגלל המסכות, חקירות של פשעים יהפכו למסובכות יותר, בשל אי היכולת של טכנולוגיית זיהוי הפנים לזהות פרצופים כראוי.
"גם עניין עדי הראייה הופך לבעייתי", מסביר פרנסיס דודסוורת', מרצה לקרימינולוגיה באוניברסיטת קינגסטון שבאנגליה. "אפילו כשקבוצה של אנשים עדה לאותו הפשע, אחד יראה מישהו עם שפם וכובע בזמן שאחר יראה מישהו עם זקן ומשקפיים". המומחים טוענים כי אנחנו עדיין רחוקים מאלגוריתם טוב מספיק שיזהה פנים של אדם העוטה מסכה.
עוד בעיה שעלולה לייצר חבישת המסיכות היא שיהיו לכך השלכות גם על הצורה בה בני האדם יתקשרו ביניהם. המסכות יכולות להוביל למתח רב יותר בין אנשים עם השלכות גם על הביטחון העצמי. חוסר היכולת שלנו לראות פנים של אנשים אחרים בגלל המסכות יכולה לפגוע ביכולת זיהוי רגשית, יכולת שעליה בני אדם מתבססים במסגרת יצרי ההישרדות שלהם.
"כשאתה רואה פנים של אדם אתה עושה שני דברים במקביל: אתה מנסה לשאול את עצמך אם אתה מכיר את אותו אדם ואתה מנסה לקרוא את הרגשות שלו", מסבירה אייליד נוי, מרצה לפסיכולוגיה קוגניטיבית מאוניברסיטת האדרספילד. "קריאת הרגשות של אדם אחר היא חשובה מבחינת פרספקטיבה אבולוציונית, הקריאה מצליחה לעזור לנו לזהות איומים ומצד שני גם לפתח יחסים חברתיים. זה נכון גם לגבי אנשים שאנו מכירים טוב וגם לגבי אלו שלא פגשנו מעולם".
מנגד, יש חוקרים הסבורים כי החברה המערבית תתרגל במהרה יחסית לשינויים הקיצוניים. "אני חושבת שאנחנו נתרגל במהירות לקרוא רמזים חברתיים ורגשיים באמצעות קול או שפת גוף", אמרה קייט גריי מאוניברסיטת רדינג.
יש כאלו שטוענים כי ההחלטה לחייב לעטות מסיכה מפירה את הזכות לפרטיות ופוגעות בחירותם זאת על אף שגורמי הבריאות מחייבים זאת ומצהירים כי הדבר מפחית הדבקה באופן מובהק, ההחלטה אם ללבוש מסכה בציבור הפכה לאמירה פוליטית.
האמריקנים למשל מנהלים קרב פוליטי בתוך המדינה כשאזרחים מתבקשים לבחור צד במלחמת תרבות פוליטית סביב הקורונה. כך למשל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ לא לובש מסיכה, גם לא במהלך סיור במתקן שמיצר אותם באמריקה, המסכה הפכה לסימן שמצביע על מי שמוכן לעקוב אחר הנחיות פקידי הבריאות ולכסות את פניו. מנגד, יש כאלה שחשים שהמסכה מפרה את חירותם ועטייתה היא דרישה מוגזמת.
לינסי מאר, פרופסור להנדסה בוירג'יניה אמרה כי, "יש תרבות כה חזקה של אינדיבידואליזם, אנשים לא רוצים שהממשלה תגיד להם מה לעשות", בכמה מדינות ברחבי ארצות הברית אלפים אף יצאו לרחובות כדי להפגין נגד ההנחיה ללבוש מסיכה.
הוספת תגובה
לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות