י"ג חשון התשפ"ה
14.11.2024
בהלת הקורונה

התלוננה בשידור: "חזרתי מאיטליה עם חום, ואמרו לי להתאזר בסבלנות"

מאיה, חולה אונקולוגית לשעבר, לא קיבלה טיפול נאות: "אמרו שיש עוד כמוני, אבל החום שלי לא יורד", סיפרה בראיון ל-103FM • מנכ"ל מד"א עלה לשידור והבטיח: "אטפל בזה באופן אישי"

התלוננה בשידור: "חזרתי מאיטליה עם חום, ואמרו לי להתאזר בסבלנות"
מד חום צילום: unsplash

מאיה היא סטודנטית לרפואה ברומא, בעלת היסטוריה רפואית ורקע אונקולוגי שחזרה ארצה לפני שלושה ימים מאיטליה ושוהה כעת בבידוד ביתי. היא סיפרה לענת דוידוב ברדיו 103fm כי היא סובלת כבר מספר ימים מחום גבוה ושיעול, דבר שעורר אצלה חששות רבים. בעקבות כך, החליטה מאיה למגן דוד אדום בבקשה לבצע בדיקה לנגיף קורונה, הם השיבו לה כי עליה להתאזר בסבלנות, חרף העובדה שהיא בקבוצת סיכון.

בפתח התוכנית סיפרה מאיה את השתלשלות האירועים מרגע חזרתה לארץ, המענה שקיבלה ממד"א ומקופת החולים שהיא חברה בה, 'כללית'. "חזרתי מרומא, איטליה, לפני שלושה ימים. אתמול התחיל לי חום של 38 מעלות והוא נמשך עד היום. אני משתעלת כבר כמה ימים, התקשרתי פעמיים למוקד מד"א והם אמרו לי להתאזר בסבלנות". מאיה לא התייאשה וסיפרה להם כי היא "חולה אונקולוגית לשעבר, והמערכת החיסונית שלי מאוד חלשה", והדגישה כי היא "בקבוצת סיכון". לדבריה, תשובת המוקד הייתה "שיש עוד הרבה חולים כמוני שמחכים לבדיקות".

עוד סיפרה כי "אני כל הזמן מודדת חום. הוא לא יורד גם עם תרופות להורדת חום", והודתה כי היא "באמת מודאגת לגבי עצמי". לשיחה הצטרף פרופ' שוקי שמר, יו"ר בית החולים אסותא, וטען שעליה לפנות לרופא המשפחה שלה בקופת החולים: "כל אחד מאיתנו מבוטח והאחריות על בריאות הציבור בקהילה היא של קופות החולים. מד"א נועד בכדי לסייע ולהעביר חולים, אבל כל אחד מאיתנו צריך לזכור שיש לו רופא משפחה".

יו"ר בית החולים אסותא סיפר כי הוא "מכיר אנשים שלקח להם שלושה עד ארבעה ימים לקבל עזרה ממד"א". לכן טען, "ההיערכות של קופות החולים צריכה להיות אחרת". מאיה אכן ניסתה לפנות לקופת החולים שלה, אך ציינה כי בכל פעם שהתקשרה למרפאה "יש הודעה בהתחלה שאם אתם חוששים מקורונה להתקשר למוקד של מגן דוד אדום ולא לפנות למרפאה".

בהמשך השיחה טען הפרופסור כי הוא אינו בפאניקה סביב המגיפה, "יעשו את האמצעים הנכונים ונצליח להוריד את מתח החרדה". לדבריו, "אנחנו עכשיו בפאזה חדשה, עד לפני שבוע היינו בפאזה שהצלחנו למנוע ככל שאפשר את הגעת המחלה לישראל, שהייתה בעיקרה מיובאת. כרגע, לפי המספרים, זה הופך יותר ויותר למחלה קהילתית".

מנכ"ל מגן דוד אדום אלי בין הצטרף אף הוא לשיחה והתייחס לדברים. לטענתו, הכתובת כרגע היא משרד הבריאות: "הציבור צריך להבין שלמד"א אין את המנדט, היכולת או הסמכות לבוא ולהחליט שמאיה נכנסה לקטגוריה ומיד ישלחו לה דוגם וייקחו ממנה בדיקה. יש פורמט מאוד מוסדר ומובנה, שלא מגן דוד אדום קובע אותו. ועדה של צוות טיפול במחלות זיהומיות קבע את התהליך. אנחנו לא יכולים לעשות מה שאנחנו רוצים".

עוד אמר המנכ"ל כי "משרד הבריאות קבע תהליך מאוד קפדני ומוסדר, שמד"א מתקשרים לרופא המטפל שלה, הרופא שלה צריך להתקשר לרופא המחוזי, והרופא המחוזי צריך לאשר למד"א לקחת דגימה". הוא הביע את דעתו על כך ואמר: "הבירוקרטיה הזאת היא פחות טובה, אבל אלו הנחיות של המשרד. בסוף יש פה רגולטור או מישהו שקובע את התהליכים האלו ואנחנו עובדים עפ"י התהליכים".

אנשי ונשות מד"א פועלים בימים אלו בגבורה, באומץ ובמסירות. פרופ' שוקי שמר ביקש לשוחח עם מנכ"ל מגן דוד אדום ואמר לו: "מנכ"ל מד"א ואנשי מד"א נמצאים בקו האש, עושים עבודה פשוט בלתי אפשרית, במסירות אין קץ". הוא הסכים עם הטענות שהעלה בין וטען – "יש פה בירוקרטיה ניהולית שהיא לא סבירה. מד"א הוא ארגון שצריך לטפל במצבי חירום דחופים, הוא צריך לחזור לפעילות הרגילה שלו ". הפתרון לטעמו הוא "לדבר עם מנכ"ל משרד הבריאות ולהפסיק עם זה. יש הבדל כשהיו מספר קטן של אנשים בודדים, אבל עברנו לשלב הבא שזה הפך לקהילתי".

מנכ"ל מד"א הדגיש כי "האנשים שלנו נחשפים, מה שלא קורה בבתי החולים ובמקומות אחרים, הם בפרונט מול האנשים שהם נשאים או חולים. בסוף, את האש מהציבור אנחנו מקבלים וזה לא הוגן". הוא סיפר כי רוב השיחות למוקד מד"א עוסקות בקופות חולים בהן "שמו שומרים בכניסות ולא נותנים לאנשים עם חום ותסמינים להגיע" והודה כי המקרה של מאיה נגע לליבו והבטיח לטפל בו באופן אישי.

בין ביקש להבהיר כי "למד"א יש היום 30 אלף אנשי צוות שמסוגלים להכיל אירוע כזה, 1,200 אמבולנסים, 600 אופנועים ותוכנית סדורה. אנחנו לא נותנים לאירוע הזה לנהל את מד"א. מד"א מנהל את האירוע הזה". לסיום אמר: "אני מבקש קצת סבלנות מהאזרחים, זה הכול. אנחנו נגיע לכולם".

שמר סיכם ואמר: "כל מה שנדרש מהציבור להבין זה שאנחנו במצב אחר, במצב שבו נדרשת דריכות וערנות של כל אחד מאיתנו. אם נעשה את הדברים הנכונים, לא נתקהל במקומות שלא צריך להתקהל". לדבריו, מי שיקבע את תוצאות המחלה "זה לא המנהיגים, זה לא הרופאים -זה הציבור. אם הוא יתנהג נכון, ללא פאניקה וללא בהלה, בסופו של דבר נלמד את המחלה ונראה שהיא דמוית שפעת".

עריכה: עופרי גליכמן, 103FM
קורונה חולי קורונה חום גבוה אלי בין

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}