מזעזע: משפחה ממוצעת זורקת לפח חודש וחצי של צריכת מזון
מדי שנה זורקת משפחה ישראלית ממוצעת, צריכה של כחודש וחצי. הדו"ח הלאומי ה-4 לאובדן והצלת מזון בישראל חושף כי אובדן המזון משפיע על יוקר המחייה: מייקר את מחירי המזון ב-11%
- שיפי חריטן
- כ"ח אדר א' התשע"ט
- 1 תגובות
משפחה ממוצעת בישראל זורקת לפח 3,200 ₪ בשנה, שהם שווה ערך לחודש וחצי של צריכת מזון, כך עולה מדו"ח לאומי חדש ומטריד. מאחורי הדו"ח עומד ארגון לקט ישראל בשיתוף BDO. את הדו"ח הלאומי ה-4 לאובדן והצלת מזון בישראל מפרסמים היום (שלישי) ומציגים את שווי אובדן המזון עבור משקי הבית בישראל.
שווי המזון האבוד בישראל, בהיקף של 2.5 מיליון טון, הינו 19.7 מיליארד ₪. כמעט מחצית מהאובדן הוא בר-הצלה, בהיקף של 1.2 מיליון טון ובשווי של כ-7 מיליארד ₪.
ממצאי הדו"ח מראים כי האובדן בצריכה הביתית של משקי הבית בישראל הסתכם בכ-880 אלף טון מזון, בשווי של כ- 7.9 מיליארד ₪. משפחה ממוצעת בישראל זורקת לפח 3,200 ₪ בשנה, שהם שווה ערך לחודש וחצי של צריכת מזון. עיקר האובדן בצריכה הביתית נובע מזריקת פירות וירקות.
הדו"ח חושף את השפעת אובדן המזון על יוקר המחייה: ההשפעות של האובדן בכל שלבי שרשרת הערך מייקרות את מחירי המזון בכ-11%. בנוסף, אובדן המזון פוגע בפריון במשק בשל תשומות ייצור ועבודה היורדות לטמיון.
כדי לסגור את פער אי-הביטחון התזונתי בישראל נדרש להציל 20% מהמזון האבוד, בשווי 3 מיליארד ₪. הצלת מזון מאפשרת לעשות זאת בעלות של 830 מיליון ₪ בלבד, כלומר תוך חסכון של 72% מהעלויות. זאת, מבלי לכמת את יתרונותיה הסביבתיים.
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל: "מהדו"ח עולה כי משפחה ממוצעת זורקת לפח חודש וחצי של צריכת מזון בכל שנה, בשווי 3,200 ₪. במקום לתת מענה נקודתי כגון מלחמה במחירי הקוטג' והמילקי, על מדינת ישראל להפנים את היתרונות הרבים של הצלת מזון ולגבש מדיניות לאומית, יעדים ולתקצב נושא זה. על התכנית לתת את הדעת לכל שרשרת ערך המזון – משלב החקלאות, עובר ברשתות הקמעונאיות והשיווק ועד הצריכה הביתית. באוקטובר 2018 כנסת ישראל הכירה ביתרונות הרבים של הצלת המזון ואישרה את 'החוק לעידוד הצלת עודפי מזון'. על הממשלה הבאה לאמץ את הצלת המזון כפתרון משמעותי למיגור אי הביטחון התזונתי ולהציב נושא זה כנושא מרכזי על סדר יומה - הכלכלי, החברתי והסביבתי".
חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO: "עלויות אובדן המזון, מתגלגלות בסופו של דבר לכיסו של הצרכן ומשפיעות על יוקר המחיה בישראל, וגורמות להתייקרות של 11% במחירי המזון. בנוסף, אובדן המזון פוגע בפריון במשק בשל תשומות ייצור ועבודה היורדות לטמיון ופוגע בתחרותיות של תעשיית המזון הישראלית.
לפיכך, מדיניות הצלת מזון וחלוקתו לשכבות מוחלשות היא מדיניות כלכלית אפקטיבית דווקא בישראל, בה חלק נכבד מההוצאה של משקי הבית היא על מזון. הצלת מזון היא נוסחה מנצחת, שמאפשרת לסגור את פער אי הביטחון התזונתי תוך חסכון ישיר למשק בסך של כ- 2 מיליארד ₪. בכימות היתרונות החברתיים והסביבתיים העודפים החיסכון למשק אף עולה על 4.5 מיליארד ₪".
ארגון 'לקט ישראל' הציל בשנת 2018 כ-2.2 מיליון ארוחות מבושלות מבסיסי צה"ל, בתי מלון, חברות הסעדה, מסעדות ועוד וכ-15.5 אלף טון תוצרת חקלאית בשווי כולל של כ-150 מיליון ₪. עודפי המזון הללו מועברים מדי שבוע ללמעלה מ- 175,000 נזקקים באמצעות כ-200 עמותות ברחבי ישראל.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות