כ"ב כסלו התשפ"ה
23.12.2024
"הסתירה עובדות"

דרמה: המלצה ליועמ"ש להדיח קצינה בכירה

השופט בדימוס דוד רוזן ממליץ להדיח מתפקידה את ראש מחלקת תביעות התעבורה במשטרת ישראל, ויתרה מכך - ממליץ לפתוח בחקירה פלילית נגדה וזאת בשל אי אמינות מצלמות מהירות שהענישו נהגים לשווא  

דרמה: המלצה ליועמ"ש להדיח קצינה בכירה
השופט בדימוס דוד רוזן צילום: מוטי קמחי, פלאש 90

דרמה: נציב הביקורת על התביעה, השופט בדימוס דוד רוזן, המליץ להדיח מתפקידה את ראש מחלקת תביעות התעבורה של משטרת ישראל, ניצב משנה שרית פיליפסון, ואף ממליץ לפתוח נגדה בחקירה פלילית.

רוזן בדק את התנהלות התביעה המשטרתית בנוגע לאמינות מצלמות המהירות, ומצא כי פיליפסון ותובע משטרתי בדרגת רב פקד, "הסתירו לכאורה בכוונת מכוון מבית המשפט עובדות מהותיות שהיה בכוחן לקעקע מארג ראיות התביעה".

נציבות תלונות הציבור על מייצגי המדינה בערכאות פרסמה היום תמצית החלטה, בנוגע לתלונתו של עורך דין נגד התנהלותה של התביעה המשטרתית בתיק פלילי עקרוני שנוהל בבית המשפט סביב מהימנות מצלמות המהירות שמפעילה המשטרה בכבישי ישראל.

מההחלטה עולה כי התביעה המשטרתית נמנעה מלמסור חומר חקירה מהותי להגנה, ולא פחות חמור, לבית המשפט. כפי שמתואר בתמצית ההחלטה, נציג מכון התקנים העיד בבית המשפט, בין היתר, כי נכח ב-10 ניסויים שנערכו בהולנד, ביחס למערכת מצלמות המהירות שמפעילה המשטרה, ובכל יתר הניסויים, כ-490 במספר, נכח העוזר שלו. ניסויים אלו שימשו יסוד ועיקר בחוות דעת, שהוגשה מטעם התביעה לבית המשפט, כעוגן מרכזי בתשתית הראייתית של התביעה להוכחת כתב האישום.

בהמשך הדרך התברר לתביעה המשטרתית כי נציג מכון התקנים שיקר בעדותו בבית המשפט, משלא נכח, לא הוא ולא אף גורם אחר ממכון התקנים, בניסויים שנערכו כביכול בהולנד. עוד התברר כי כלל לא נערכו הניסויים בהולנד עליהם העיד.

התובעים המשטרתיים התייעצו עם פרקליטות המחוז לגבי המידע החדש, וזו הנחתה אותם למסור באופן מיידי את הראיות במלואן לידי ההגנה. על אף הנחייתה המפורשת של הפרקליטות, והעובדה כי התובעים בתיק סברו כי חלה עליהם החובה למסור את המידע החדש, הדבר לא נעשה.

מההחלטה עולה כי החומר לא הועבר להגנה בהנחיית הקצינה הבכירה באגף התנועה, ניצב משנה שרית פיליפסון. הנציב קבע בהחלטתו, כי הדעת אינה סובלת מצב דברים זה: "לידי התביעה המשטרתית הועבר חומר חקירה מהותי, שיש בו, לכאורה, כדי לקעקע הבסיס הראייתי עליו הסתמכה התביעה בבית המשפט להוכחת כתב האישום. חרף זאת, התביעה, בידיעתה המלאה ובהנחייתה של הקצינה הבכירה, בחרה לנהוג אחרת. התביעה הלכה למעשה, הסתירה לאורך כשנה וחצי את המידע החדש שהובא לפניה – בתקופה בה נמשכו הדיונים בבית המשפט – עד להתערבותה של פרקליטות המדינה בעניין".

עוד נכתב בתמצית ההחלטה: "אין מחלוקת כי העובדה שנציג מכון התקנים חזר בו מעדותו ומהכתוב בחוות דעתו, הינה בבחינת 'ראיית זהב' עבור ההגנה, שיש בכוחה לזכות את הנאשמים, כפי שאכן קרה בפועל, עם חשיפת האמת בבית המשפט.. הסתרת חומר חקירה הינה אך מקלעת אחת ברשת השקר והחיפוי שנפרשה על ידי התביעה בבית המשפט".

נוכח החשש לביצוע עבירה פלילית על ידי מייצגי המדינה בערכאות, העביר הנציב את החלטתו לטיפול היועץ המשפטי לממשלה. כמו כן, המליץ הנציב בפני מ"מ מפכ"ל משטרת ישראל, להעביר את הקצינה הבכירה מתפקידה.

במשטרת ישראל הגיבו ואמרו כי "בכוונתו ללמוד אותה לעומקה, וככל שידרש יופקו הלקחים הנדרשים וינקטו צעדים מתאימים. נדגיש כי תובעי המשטרה, בתחום התעבורה ובכלל, פועלים וימשיכו לפעול ברוח הצדק ובהתאם לחוק, ביושרה, בהגינות וללא משוא פנים, כשכל חריגה מהאמור תיבדק ותטופל בהתאם".

דוד רוזן חקירה פלילית עבירות תעבורה

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}