כ"ח כסלו התשפ"ה
29.12.2024
"בחירה בדרך הקלה על חשבון החלשים"

פיצוץ היסטורי? הראשל"צ דוחה האולטימטום

שעות ספורות לאחר האולטימטום שהציב היועץ המשפטי לממשלה, המאיים לבטל את המונופול שניתן לרבנות על הכשרות בישראל - אם זו לא תחל בתוך שבועיים את יישומה של רפורמה דרמטית בענף הכשרות - דוחה הראשל"צ את הדרישה, בצעד שעשוי להוביל לפיצוץ חסר תקדים

פיצוץ היסטורי? הראשל"צ דוחה האולטימטום
אלישמע סנדמן

דרמה בענף הכשרות: הראשון לציון, הרב הראשי לישראל ונשיא מועצת הרבנות הראשית, הגאון רבי יצחק יוסף, דוחה את האולטימטום שהציב בפניו היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שעות ספורות קודם לכן.

כזכור, מוקדם יותר היום (רביעי) שיגר מנדלבליט לראש הממשלה בנימין נתניהו, לרבנים הראשיים, ולשר האוצר משה כחלון, שר שירותי הדת דוד אזולאי, וסגן שר האוצר יצחק כהן, מכתב בו הוא תוקף את הרבנות הראשית על סחבת לדבריו בעניין יישום פסיקת בג"צ בנושא ניתוק הזיקה בין משגיחי הכשרות לבין בתי העסק המושגחים על ידם, ומציב לה אולטימטום.

במכתבו איים היועץ המשפטי לממשלה כי אם לא תתחיל הרבנות הראשית ליישם בתוך שבועיים את הפסיקה, שדרשה להפסיק את העסקת המשגיחים על ידי העסקים המושגחים, הוא עשוי לבחון מחדש את המונופול שניתן לרבנות על הכשרות בישראל - ולהתיר להכשרים נוספים להעניק תעודות כשרות.

"הרבנות הראשית עשתה את כל אשר לאל ידה ואימצה לא בלי התלבטות את עקרון הפרדת משגיח-מושגח מתוך הבנה שהגם שמבחינה הלכתית המשך המצב הקיים הוא לא בלתי אפשרי, עדיין יש להתחשב בנורמות המשפטיות הנוהגות ועל מנת להגביר את אמון הציבור בכשרות הממלכתית. יחד עם זאת, כעולה מהחלטת הממשלה, קיים צורך נחוץ לוודא כי אלפי המשגיחים לא יהיו הקרבן של יישום ההחלטה הנ"ל ובפרט לוודא שהפגיעה במשגיחים לא תפגע באיכות הכשרות שהיא בעיני הרבנות הראשית עקרון העל מעל יתר הערכים", כותב הראשל"צ במכתב תגובה ליועמ"ש.

"לא יעלה על הדעת"

בהמשך מכתבו מציין הגר"י, המופקד על מערך הכשרות של הרבנות הראשית מאז מינויו לאחרונה לנשיא מועצת הרבנות, כי: "לצורך כך, פעלו ופועלים גורמי הרבנות הראשית והממשלה לעשות כל שביכולתם ולהפוך אבן על אבן על מנת למצוא פתרונות שיאיינו את הפגיעה החמורה האפשרית בציבור אלפי המשגיחים, פגיעה שתוביל ממילא לפגיעה באיכות הכשרות עצמה. לא יעלה על הדעת כי יינקט פתרון אשר בכל המגזרים במשק הולך הוא ועובר מן העולם בדמות הפיכתם של אנשים עובדים לפועלים בחברות כח אדם תוך פגיעה חמורה בזכויותיהם וללא כל אופק לשינוי בעתיד הקרוב".

בנוסף, כותב הראשל"צ במכתבו כי לא ייתכן שרק הרצון לעמוד בלוח הזמנים שקצב בית המשפט יפגע במטה לחמם של משגיחי הכשרות. "למרות החלטת מועצת הרבנות הראשית ולמרות החלטת הממשלה, עדיין קיים חשש לפגיעה אנושה במשגיחי הכשרות ככל שלא יימצא פתרון ראוי ומיטבי... לא יעלה על הדעת שמאמצים אלה והרצון לבחון חלופות נוספות יעמדו לרועץ אצל בית המשפט, שאף הוא חייב להיות שותף לרצון למנוע את הפגיעה באלפי עובדים", נכתב במכתב.

בפניה אישית למנדלבליט מוסיף הרב הראשי: "אני פונה אליך ומבקש כי תהיה שותף למאמצים אלה ותפעל לבקשת ארכה משמעותית מבית המשפט העליון באופן כזה שיתאפשר גיבוש פתרון שיאיין את הפגיעה כאמור, יש להעמיד את בית המשפט ולפרוש פניו את היריעה הרחבה והמשמעות של היעדר מתן ארכה למיצוי האפשרות לצמצום הפגיעה, בטוחני כי בית המשפט לא יאטום אזניו משמוע את זעקתם של אלפי עובדים אשר תנאיהם זכויותיהם ומטה לחמם עומדים בסכנה. בפרק הזמן הזה אבקש את מעורבותך האישית בקיום דיון בהשתתפותך שיכלול את כל הגורמים הרלבנטיים ושעיקר תכליתו יהיה בחינת החלופות וצמצום הפגיעה כאמור".

"הדרך הקלה"

הגר"י מתייחס גם לפתרונות שהוצעו לצורת ההסדרה של העסקת משגיחי הכשרות, ואומר: "אציין כי הפתרון הפשוט שימנע כל פגיעה במשגיחי הכשרות הוא קליטת משגיחי הכשרות כעובדים במועצות הדתיות, פתרון שמשום מה משרד האוצר מסרב לאשרו. פתרון זה עומד בקנה אחד עם עקרון הפרדת משגיח מושגח ובד בבד מעלה באופן משמעותי את מעלת ואיכות הכשרות. לכן, אבקש בנוסף כי תפעיל את השפעתך גם במישור זה לכפות על משרד האוצר ליישם את הפתרון האמור ובכך לשים קץ לסאגה המתמשכת. הבחירה בדרך הקלה, שהיא פגיעה בציבור החלש של משגיחי הכשרות והותרת הזירה לבית המשפט איננה הפתרון הרצוי והנכון".

בסיום מכתבו מבהיר הרב: "אציין כי אך זה עתה התפנו ידיי מעיסוק במלאכת בית הדין ונכנסתי לתפקידי כנשיא מועצת הרבנות הראשית הממונה על הכשרות, ומאז, לא נתתי שינה לעיני ותנומה לעפעפי בניסיון להציל, לתקן ולשפר את מערך הכשרות. ואני תפילה להשי"ת שלא תצא תקלה תחת ידי".

האולטימטום

כזכור, מוקדם יותר היום כתב מנדלבליט במכתבו: "תקופת השנתיים חלפה לה מכבר. ככל שחלילה יימשך העיכוב בביצוע פסק הדין.. הרי שעשויה להיבחן פעם נוספת חוקתית לחוק איסור הונאה בכשרות".

לדבריו, משמעות אי יישום פסק הדין היא ש"ימשיך להתקיים ניגוד עניינים מהותי בפעולתם של המשגיחים בבתי העסק, יש בכדי להטיל צל של ממש על קיומו של קשר רציונלי בין התכלית שלשמה נקבעה הוראת מניעת הונאה בכשרות - לבין האמצעי שנבחר בחוק לשם מימוש תכלית חשובה זו, קרי, מתן מונופול למשגיחים מטעם הרבנות הראשית לישראל על השימוש במונח 'כשר' בעניינם של בתי אוכל".

היועץ המשפטי לממשלה סיכם את מכתבו בהכרזה לפיה: "אם נושא מערך הכשרות לא ייפתר בהקדם האפשרי, ישנה אפשרות כי ייקבע שלא ניתן יהיה לאכוף את הוראות החוק ביחס לגופים פרטיים המעניקים תעודות כשרות". עוד הוסיף מנדלבליט, "אבקש להדגיש בפניכם משמעות משפטית ומעשית כבדת משקל זו, של אי עמידה במועד אשר נקבע ליישום פסק הדין".

רקע

לפני למעלה משנה, ב-09/05/2017, קבע בית המשפט העליון כי יש לנתק ולהפריד בין משגיח הכשרות לבין בין העסק המושגח בו מועסק משגיח הכשרות. בפסק הדין, נקבע כי הטיפול בנושא יסתיים עד סוף יוני 2018. כך, חילופי העסקת משגיחי הכשרות אמורים להסתיים לכל המאוחר עד לחודש ספטמבר - בעוד שבועיים.

המנכ"לים ברבנות הראשית ובמשרד לשירותי דת ביקשו לשנות ולדחות את מועד קיום פסק הדין, זאת מאחר והושגה "הסכמה עדינה ורחבה של כלל הגורמים בעניין על מודל ההעסקה". כאשר בכוונתם לניתוק הזיקה בין משגיחי הכשרות לבתי העסק המושגחים, באמצעות חברות פרטיות. בישיבת הממשלה ביולי הוחלט כי יכינו תזכיר חוק תוך 60 יום, בהתאם לעקרונות האמורים.

מאחר ומהבקשה לשינוי מועד קיום פסק הדין עלה כי הטיפול בנושא לא יסתיים עד סוף יוני, אלה התבקשו להגיש עד ה-12/08/2018 מתווה מפורט של הפעולות הנדרשות ליישום התכנית, כולל לוחות זמנים משוערים לביצוע כל שלב ושלב. בתאריך הנקוב ביקשו יומיים נוספים ובית משפט העליון נעתר לבקשה.

למחרת, ביום שני השבוע, נערכה ישיבה אצל סגן שר האוצר, בהשתתפות המשרד לשירותי דת, הרבנות הראשית ומשרד המשפטים, שם ביקש סגן השר לבחון אפשרות לקידום תכנית חלופית אחרת שלטעמו תביא לצמצום הפגיעה בתנאי העסקת המשגיחים. אולם, עד כה טרם הועבר תזכיר חוק להערות משרד המשפטים והאוצר, כך שספק רב אם יספיקו להעביר טיוטה במועד שנקבע. "אף בהתחייבות זו, ספק אם המדינה תוכל לעמוד".

ועד משגיחי הכשרות הארצי בהסתדרות פרסם היום הודעת תגובה למכתבו של הגר"י, בו הוא "מודה לרב הראשי הגאון הרב יצחק יוסף שליט"א, על עמידתו לימין אלפי משגיחי כשרות בעלי משפחות העושים את מלאכתם בכל ימות השנה כדי לספק מזון כשר נקי וממויין היטב לציבור צרכני המזון הכשר במדינת ישראל זאת מתוך דאגה של הרב הראשי למניעת פגיעה במעמדם ותנאי העסקתם של משגיחי הכשרות במסגרת ניתוק הזיקה המתחייב בהחלטת בג"ץ".

בהודעה נכתב כי: "משגיחי הכשרות תומכים עקרונית בהפסקת ההשתכרות דרך העסקים המושגחים, אך עומדים על כך כי הגיע הזמן לסיים 70 שנות קיפוח וניצול של אנשי מערך ההשגחה הממשלתי שעדיין לא זכו להעסקה ישירה תחת מסגרת גג ממשלתית הולמת מטעם המדינה ששלחה אותם לפקח. עם זאת ועד משגיחי הכשרות הארצי ממשיך לפקוח עין על המתרחש ויפעל בכל הצעדים הארגוניים במישור הארצי והמקומי למניעת כל פגיעה במעמדם ותנאי העסקתם של משגיחי הכשרות ברחבי הארץ".

 

אביחי מנדלבליט הרב יצחק יוסף הרבנות הראשית

art

'בחדרי' גם ברשתות החברתיות - הצטרפו!

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}